FUAD KASUMOVĆ: Ne dam pare Zenicatransu i gotovo!

Zenica. Grad pred blokadom. Zenicatrans. Radnici na rubu egzistencije. Komentar gradonačelnika na sve to:

Dok sam ja gradonačelnik, bacati milione, tri, pet, ne dam dok se ne napravi sanacioni plan da vidimo može li to preduzeće i s koliko ljudi treba nastaviti raditi. Ne dam i završeno – tvrdi Kasumović.

Saopćenje za javnost: Budžet pripada građanima Zenice, a ne Kasumoviću! – Gradonačelnik Fuad Kasumović nastavlja sa obmanjivanjem javnosti besprizornim manipulacijama, ali i stavljanjem mete na sve one koji ne misle kao on.

Nakon medijske i pripreme na društvenim mrežama u vidu “grupa podrške”, Kasumović je danas, po ko zna koji put, slagao da vijećnici nisu za usvajanje Budžeta, pa i Odluke o privremenom finansiranju.

Već tri godine gradonačelnik pokušava da svoj lični poslovni interes podmetne pod javni interes i zahvaljujući nekolicini vijećnika i zvaničnika, koji su dobili ili im je obećan bolji status, radno mjesto ili položaj za najbliže, dio toga je i ostvario.

To što nema dovoljnu većinu da progura i svoje kapitalne projekte i bogato se okoristi u nizu vrlo sumnjivih poslova, Zenica i Zeničani mogu zahvaliti grupi časnih i nepotkupljivih vjećnika, koji tri godine trpe teror, uvrede, prijetnje i spinovanja.

Kasumoviću nisu sveti ni “zlatni ljiljani” kojima se razmahuje, ni RVI, vrijeđa porodice šehida, psuje neistomišljenike, prijeti po hodnicima, sa govornice, sve u namjeri da mu se popusti i da mu prođu talovi. Ono što zbog naroda ne smije javno, radi preko lažnih profila kojim rukovodi cijeli tim dobro plaćenih sluga u sve većem kabinetu za koji je planirao milion više.

Laži više neće proći. Sad se vijećnicima spočitava da nisu za rješenje Zenicatransa. Neka obznani kako je prepisao ponudu privatnika za kupovinu Autobuske stanice kao svoju i poturio je vijećnicima kao “spasonosno za Zenicatrans”. Neka obznani kako više od godine tjera ljude da mu dodjele Grb i Nagradu Zenice, jer je bolesno opsjednut likom i djelom rahmetli Husejina Smajlovića, čijem djelu, a pogotovo liku, nije niti će ikad biti “do koljena”.

Neka obznani kako je slagao da je budžet u suficitu, nego je uštedio novac tako što je “dužan i Bogu i narodu”, tako što je opredijelio nula KM za djecu sa posebnim potrebama, neka obznani gdje je i kad javno objavio konkurs za alternativni gradski prijevoz, te šta je obećao privatniku čiju je ponudu prepisao, obećao mu gradski prijevoz. Neka obznani kako je prevario članove skupštine Zenicatransa, koji su glasali za hipotekarni kredit, a on prepisao imovinu firme na Gradsku upravu.

Kasumović treba objasniti i kako se danas sa talasa lokalnog javnog servisa poziva na proteste, stavlja meta na glavu svih onih koji nisu podigli ruku, a ostavili čast i ponos u vijećničkim klupama. U video prilogu kojeg se ne bi postidjeli ni Risto Đogo i Smiljko Šagolj, a da je bilo prilike ni cijela nacistička mašinerija, nastavlja snizom laži o tome kako će večeras na ulicama biti mrak, sutra će RVI ostati bez invalidnina, siromašni bez obroka spasa, djeca bez vrtića… I dok nadležni organi vagaju da li uopće da rade svoj posao, poziv na linč neistomišljenika, čak i odlaske na kućne adrese, poznat je samo u doba najcrnjeg fašizma.

Pozivamo građane Zenice da vjeruju svojim ušima i očima i prestanu vjerovati desetinama isfabrikovanih lažnih profila na društvenim mrežama koji siju laži, dezinformacije, manipulacije montiranim sadržajima i prilozima. Zenica može imati budžet koliko već sutra, ali onaj koji odbija da ga da na razmatranje je Fuad Kasumović.

Pokazati ćemo vam to samo na primjeru da su vijećnicima danas ponuđene mjera o privremenom finansiranju, a onda odluka o pomoći Zenicatransu u vidu tri plaće. Te dvije odluke su u apsolutnom sukobu, jer ako se usvoji mjera privremenog finansiranja, onda je dopušteno samo da se isplate i uplate vrše kao u prva tri mjeseca 2019. godine, što znači da nema novca za radnike. S druge strane, amandmanom kojeg on odbija dva puta da stavi na dnevni red, bio bi pokrenut javni prijevoz u gradu, ali bi to značilo kraj finansijske saradnje Kasumovića i privatnih prijevoznika.

Mogli bi danima iznositi laži, prevare, podmetanja i opstrukcije Fuada Kasumovića, ali za kraj saopćenja ukazat ćemo na nekoliko: hvali se milenijskim projektom rješavanja grijanja, a krije da ugovor sadrži i odredbu da će grijanje značajno poskupiti, ako Mittalu država ne dopusti nastavak rada Koksare koju inače, kao glavnog trovača Zeničana treba ugasiti u narednim godinama. Laže i da su Plava voda i kolektori otpada njegovi projekti, kad je većinu strateških odluka donio još njegov prethodnik, gradonačelnik rahmetli Husejin Smajlović.

Kasumović je za današnju sjednicu predložio jedno, a onda pokušao provući nešto sasvim drugo. To radi tri godine i kad mu ne prođe, sve proglašava neprijateljima istovremeno spinujući i vrijeđajući inteligenciju javnosti koja ne mora i ne zna pravnu regulativu i ono u što Kasumović želi nezakonito uvesti vijećnike.

Pozivamo gradonačelnika Kasumovića da konačno odluči – ili će u vijećnicima imati partnere i uvažavati da je on izvršna, a oni predstavnička vlast ili neka više ne predlaže bilo šta i bilo kome, nego radi sve sam do trenutka u kojem profunkcionira država i kazni na adekvatan način protuzakonito djelovanje.

Svaki naredni poziv Fuada Kasumovića, njegovih trabanata, poltrona, lažnih profila i pravih sljedbenika, na obračun, prijetnje, napade i samoorganizovanje, prijavit ćemo nadležnim institucijama ZDK, FBiH i BIH, u nadi da će takvo antiustavno, protuzakonito, fašističko i neprijateljsko djelovanje konačno biti adekvatno sankcionisano.

Poštovani Zeničani, isključivi protivnik i razlog da Zenica dobije budžet ili barem odluku o privremenom finansiranju je nezajažljivi, gramzivi i pohlepni gradonačelnik koji shvata da mu istječe vrijeme, a nije naplatio sve svoje investicije, kupovine zemljišta, promjene projekata i planova, što uključuje i trošenje budžeta Grada u svrhu predizborne kampanje. Čak i ako nešto od najavljenog Kasumović ili neki njegov poslušnik realizira, znajte da je to produkt njegove želje za otimanjem svega od Zeničana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79