Fuad Kasumović ima platu od 5.032 KM i pored toga uzima 20% nezakonitog dodatka

Fuad Kasumović ima platu od 5.032 KM i pored toga uzima 20% nezakonitog dodatka


Gradonačelnik Zenice je na mjesečna primanja od 5.032 KM imao i dodatak od 20 posto. Revizori kažu da je prekršen federalni zakon

Federalni revizori utvrdili su u najnovijem izvještaju o radu Grada Zenice za prošlu godinu kršenja niza zakona. Između ostalog, kako su ustanovili, prekršen je Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH. Gradskom upravom upravlja gradonačelnik Fuad Kasumović.

Kako su naveli, obračun plaća i naknada zaposlenih uređen je Odlukom o plaćama i naknadama plaća zaposlenika gradskih organa Zenica i Pravilnikom o plaćama, dodacima na plaću i naknadama zaposlenika u organima grada Zenica. Kako navode, najviša neto plaća isplaćena u jedinstvenom gradskom organu uprave iznosila je 5.032 KM (plaća Fuada Kasumovića), a najniža 879 KM.

Dodatak i vozaču

Spomenutom odlukom o plaćama, istaknuli su revizori, definisano je da zaposlenici imaju pravo na dodatke na plaću i naknade plaće koji su utvrđeni zakonskim odredbama. Uz dodatke po osnovu posebnih uslova rada koji su predviđeni Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

-Pravilnikom je utvrđen i dodatak na plaću po osnovu posebnih uslova rada za gradonačelnika u visini od 20 posto od osnovne plaće, kao i za radna mjesta višeg referenta – tehničkog sekretara u Službi kabineta gradonačelnika i višeg referenta – vozača motornih vozila u Službi kabineta gradonačelnika u visini od 10 posto od osnovne plaće, što nije u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH i Odlukom – istkanuli su revizori.

Sporne i javne nabavke

Kako su naveli, iako je 24. 11. 2023. godine izmjenom njegovog Rješenja o plaći i dodatku na plaću gradonačelniku ukinut ovaj dodatak, usklađivanje Pravilnika sa zakonskim odredbama i Odlukom nije izvršeno.

U istom izvještaju, revizori su dovely u pitanje zakonitost provođenja niza javnih nabavki. Tako naprimjer nabavka izvođenja radova na izgradnji zatvorenog olimpijskog bazena sa pratećim sadržajima – I faza u vrijednosti od 10,5 miliona KM, zatim nabavku izvođenja radova na sanaciji krovnih ploha zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u vrijednosti od 1,5 miliona KM, te nabavku usluga zimskog održavanja lokalnih i nerazvrstanih puteva za sezonu 2023/24 u iznosu od oko 700.000 KM piše Fokus.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija