Fuad Kasumović otkrio: Direktor Omer Škaljo ima platu od 7.710 KM!

Posljednji izvještaj Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) najbolji je pokazatelj drskosti i bezobrazluka direktora Omera Škalje, a koji je od avgusta 2019. godine, posredstvom Upravnog odbora, sve ovo vrijeme primao plaću od oko 7.710 KM! To mu nije bilo dovoljno, pa uredno prima i paušal kao zastupnik u Skupštini ZDK, a uz sve to i penziju.

Poštovani građani Zenice i Kantona, uvaženi penzioneri, zbog ovakvog bahatog i neprijateljskog ponašanja prema ustanovi kojom rukovodi direktor Škaljo, nažalost, vi ste uskraćeni za lijekove.

Nezabilježeno je da direktor, inače vraćen iz penzije da obnaša ovu funkciju, prima astronomsku plaću dok mnogi u našoj zemlji sastavljaju kraj sa krajem. Takva politika kojom se vodi direktor Škaljo, a koju zagovaraju SDA i A-SDA (odnedavno NES), je najveći krivac masovnog nezadovoljstva i odlaska mladosti iz naše države zbog čega je nedvojbeno treba kazniti!

Ured za reviziju institucija u FBIH utvrdio ie kako osim Odluke Upravnog odbora nije prezentovana druga dokumentacija kojom bi se potvrdila osnovanost utvrđene osnovne plaće direktoru i pomoćnicima direktora, kao ni obračunati dodatak na plaću direktoru Zavoda od 15% koji se odnosi na složenost poslova i odgovornost, jer je članom 62. Pravilnika o radu regulisan samo položajni dodatak od 5 do 15% na utvrđenu osnovnu plaću.

“Imajući u vidu da se Zavod finansira iz sredstava od prikupljenih doprinosa za zdravstveno osiguranje, ne možemo potvrditi osnovanost i opravdanost visine utvrđene osnovne plaće direktora Zavoda i pomoćnika direktora, kao ni dodatak na složenost poslova i odgovornost od 15%, jer navedeno nije regulisano kantonalnim propisima, niti Pravilnikom o radu Zavoda”, stoji, između ostalog, u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBIH.

Javnosti je poznato kako su podizane optužnice protiv prethodnih direktora ZZO ZDK, a do sada dokumentirano u radu više nego gladnog Škalje sigurno su alarm za nadležne institucije da otvore istragu i protiv njega.

Nije Škaljo bio nemaran samo prema

Budžetu ove ustanove iz koje je nemilosrdno isisavao novac osiguravajući sebi megalomansku plaću, nego je sa više osoba sklapao ugovore na period duži od 120 dana, čak i na tri godine bez konkursne procedure. Odanim radnicima Škaljo je isplaćivao i stimulacije od 10 do 20 posto, a revizori su utvrdili da one, također, nisu isplaćene u skladu s Pravilnikom o radu.

“Naime, nisu nam data pojedinačna obrazloženja neposrednih rukovodilaca kojima bi se potvrdila njihova opravdanost,” zaključak je revizora.

Sve navedeno najbolji je pokazatelj kakve kadrove postavlja politika SDA i A-SDA (NES), te sa kojim namjerama u fotelje sjedaju direktori vraćeni iz penzionerskih dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79