FUCZ: Gdje se nakon poplava preporučuje prokuhavanje vode

Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do povećane zamućenosti vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja Grada Bihaća, te se potrošačima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

U Cazinu se voda s izvorišta Stovrela ne može koristiti za piće, a sa ostalih izvorišta obavezno je prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Prokuhavanje vode preporučuje se i u općinama Bosanski Petrovac i Ključ, dok je vodosnabdijevanje u ostalim općinama zadovoljavajuće.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,36 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na jučerašnje mjerenje nivo je viši za sedam cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,10 m3/s.

Vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 7 sati, iznosio je 213 cm i u fazi je opadanja (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm), saopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Vodostaji Une i Sane opadaju. Vodostaj Une u Gradu Bihaću u 8 sati iznosio je 58 cm, jučer 60 cm, a kritična tačka je 100 cm. Vodostaj Sane Sanskom Mostu u 8 sati iznosio je 225 cm, jučer 255 cm, a kritična tačka je 380 cm.

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite i danas su nastavili sa potragom za nestalim dječakom koji je pao u nabujali potok u mjestu Begov Han, kod Žepča. Na terenu su osim pripadnika FUCZ u potragu uključeni i GSS, policija, klub spasilaca Žepče, mještani i rodbina nestalog dječaka.

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović i za Almirom Gluhićem iz Zavidovića. FUCZ vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija uključi u nastavak potrage.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79