FUCZ: Stanje na požarištima u Hercegovini se pogoršalo! Otežano gašenje!

Požar koji je zahvatio područje općine Stolac i Neuma i dalje je aktivan, a stanje na požarištima usljed jakog vjetra se pogoršalo.

“Na osnovu informacija iz OC CZ Stolac stanje na požarištu se pogoršalo usljed jakog vjetra u 13:00 sati, nakon čega je došlo do proširenja požara ispred naseljenih mjesta Stupišta i Zaušje. Požar trenutno ne prijeti kućama. Gori trava, nisko i visoko rastinje. Zbog nepristupačnosti terena otežano je gašenje na gore navedenim lokacijama. Na terenu se nalaze pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.”

Općina Neum

“Na osnovu informacija šefa Službe civilne zaštite općine Neum gosp.Maraka Tapalovića jutros od 10:00 sati, izbio je požar kod sela Batkovići, teren je nepristupačan. Gori šuma i nisko rastinje. Trenutno nisu ugroženi stanovnici i objekti na ovim lokalitetima”, saopćeno je.

U ostalim općinama Hercegovačko-neretvanskog kantona trenutno nema aktivnih požara.

Majda Kovač, portparol Federalne uprave civilne zaštite za Face je potvrdila da se požar i dalje širi prema naseljenim mjestima.

“U protekla 24 sata na području HNK i općine Stolac radi se na gašnju požara koji se širi prema naseljenim mjestima, ali im trenutno ne prijeti. Federalna uprava civilne zaštite uputila je 30 naprtnjača u općinu Stolac. Trenutno se prati dalja situacija a na terenu su vatrogasne ekipe koje rade na lokalizovanju požara”, poručila je Kovač za Face.

Sarajevo trenutno sigurno od požara

Unatoč visokim temperaturama, u Kantonu Sarajevo još nisu zabilježeni požari poput onih koji su zahvatili Hercegovinu.

Kako je potvđeno iz vatrogasne službe KS većina požara koja je do sada bila na području Sarajeva ugašena je još u početnoj fazi. Još nije bilo slučajeva da je požar trajao preko noći i da je bilo potrebno duže vrijeme kako bi se ugasio.

“Prilično je dobra situacija u Kantonu Sarajevo. Spremni smo za naredni period i svakako da se može očekivati da će biti nekih požara shodno visokim temperaturama zraka. Jedini naš nedostatak je u broju kolega sa kojima raspolažemo ukoliko bi došlo do nekih vanrednih situacija”, poručili su.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79