Funkcionerima u ovom bh. gradu bit će umanjene plate!

Gradonačelnik (SNSD) Dervente je za svog zamjenika predložio Sinišu Jeftića, svog bivšeg zamjenika, što je derventska skupštinska većina odbila.

U Derventi je održana prva sjednica Skupštine otkad je ova lokalna zajednica i zvanično dobila staus grada, a između ostalog, donesena je odluka o smanjenju plata derventskim funkcionerima, koje su bile najviše u regionu.

Plate derventskih funkcionera bile su veće i od zarade predsjednika susjednih država.

Gradonačelniku Dervente smanjena je plata sa 3,5 na 2,5 prosječne zarade u Gradskoj upravi, dok je predsjedniku Skupštine grada smanjeno sa 3,3 na 2,5 prosječne zarade u Gradskoj upravi. Ujedno se umanjuje i plata zamjeniku gradonačelnika Dervente. Plata gradonačelnika do sada je iznosila 4.655,69 KM neto (bruto 7.636,69 KM), plata predsjednika Skupštine neto 4.075,86 KM, što je bruto oko 6.600 KM.

Sjednica je zanimljiva i po tome što su nastupile prve odluke nove skupštinske većine, predvođene SDS-om i PDP-om, nakon prošogodišnjih lokalnih izbora, održanih u novembru, kada je gradonačelničko mjesto pripalo SNSD-u, a skupštinska vlast nakon 16 godina otišla u ruke opozicije.

Nova skupštinska većina odlučna je da u narednom periodu umanjuje i plate direktorima derventskih ustanova kako bi ih približili platama radnika.

Na sjednici je jednoglasno izglasan budžet grada za ovu godinu u iznosu od 19.139.000 KM.

Nova skupštinska većina iz budžeta je izdvojila 200.000 maraka za sufinansiranje prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola na području Dervente i okolnih sela. Amandmanom Kluba odbornika PDP-a roditelji učenika osnovnih škola koji koriste prijevoz od sada će imati u potpunosti besplatne đačke karte, jer jedan dio već plaća Ministarstvo prosvjete RS, dok će srednjoškolcima trenutne đačke karte biti sufinansirane iz gradskog budžeta. Borbu za ostvarivanje ovog prava počela je Sanja Dimitrić, učiteljica u seoskoj derventskoj školi, a ujedno i odbornica u drugom mandatu u Skupštini Derventa, koja je ispred Kluba odbornika PDP-a i prošle godine izašla s istim amandmanom, koji su SNSD, SP, US, NDP tada odbili kao predstavnici skupštinske vlasti. Naredni joj je korak osnivanje fonda za podršku roditeljima sa troje i više djece.

Donesena je i odluka o audio-vizuelnom snimanju i prijenosu sjednica Skupštine grada na YouTubeu, što je prethodna vlast, predvođena SNSD-om, ranije odbijala izjavama gradonačelnika da narod ne treba sve da zna. Podsjetimo, Derventa je lokalna zajednica bez radijskog ili televizijskog medija pa je samim tim građanima vrlo teško doći do pravovremenih i objektivnih informacija koje se tiču opštine u kojoj žive.

Gradonačelnik (SNSD) Dervente je za svog zamjenika predložio Sinišu Jeftića, svog bivšeg zamjenika, što je derventska skupštinska većina odbila, prenosi “Oslobođenje”.

U Derventi su u proteklom periodu bivši predsjednik Skupštine i bivši zamjenik načelnika Dervente podnijeli zahtjev za ostavrivanje prava na tzv. bijeli hljeb, koji će građane Dervente koštati gotovo 100.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79