FUP bi mogao preuzeti sumnjivu istragu MUP-a TK: Kako je zašto je ubica 5 sati hodao i ubijao Gradačcem

Porodica Nizame Hećimović i oca i sina Džengiza i Denisa Ondera i građani Gradačca zatražili su novu istragu u slučaju likvidacija u Gradačcu koje su šokirale i uznemirile BiH.

Oni traže da, umjesto MUP-a TK, istragu vrši Federalna uprava policije (FUP).

Oni su zatražili od FUP-a i ministra Rame Isaka otvaranje unutrašnje istrage povodom nepostupanja i nebalogovremenog postupanja policije u Gradačcu, Srebreniku i policije TK u odbrani života troje građana u avgustu 2023.

“Mi članovi porodice ubijene Nizame Hećimović, kao i naših sugrađana oca i sina Džengiza i Denisa Ondera, imamo pravo na istinu i tražimo da viši organi provedu temeljitu istragu zbog čega policijske snage u Gradačcu i ostalim dijelovima TK-a, nisu poduzele blagovremene radnje koje su sigurno mogle spriječiti ubistvo, naprije Nizame Hećimović, koja se krila u kući tetke Zijade Pamuković udaljene dvije minute od policijske stanice što je dobro bilo poznato policiji, kao i opasnost koju predstavlja njen ubica, a kojem je ista policija omogućila godinama da hoda gradom sa oružjem bez dozvole”, navodi se u zahtjevu.

Dalje navode kako MUP TK satima nije ništa uradio.

“Policija je kasnila najmanje 40 minuta, za koje je vrijeme Nizama nasilno izvučena iz kuće u pucnjavu i sat nakon toga ubijena. Porodica i javnost Gradačca nisu primili nikakvo saopćenje osim što su u medijima izjavljivali da su utvrdili da od policajaca niko nije kriv. Porodica takođe nije dobila nijednu riječ objašnjena ni izvinjena”, stoji u zahtjevu.

Dalje ističu sumnje na istragu koju je izvršilo MUP TK.

“Povodom trostrukog ubistva navodno je unutrašnju istragu provelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, međutim očigledno da je ta istraga rađena samo da bi se opravdali policajci koji su odgovorni za nepostupanje. Okolnosti samog slučaja pokazale su evidentnim da je neažurnost i neblagovremeno postupanje nadležnih policijskih organa dovelo da učinjenja navedenih krivičnih djela”, kažu neformalna grupa građana.

Dalje navode kako je Sulejmanović satima hodao gradom i ubijao ljude, a da policija nije reagovala.

“Podsjećamo, ubica je u vremenskom periodu od pet sati oduzeo tri života, te ranio tri čovjeka krećući se i centralnim dijelom grada. Jedno od ubistava desilo se i u blizini policijske stanice, samo 300 metara udaljenosti”, navodi se u zahtjevu.

Ovaj zahtjev došao je nakon dešavanja u Tuzli i novog slučaja femicida u kojem je policijski službenik Elvis Ćustendil ubio Amru Kahrimanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79