FUP pretresao više lokacija zbog call centara prevara

Federalna uprava policije je učestvovala u međunarodnoj policijskoj akciji “Pandora” koja je započela 18. aprila 2024. godine.

Pretresi i racije u 12 call centara u više država i hapšenje osoba su epilog velike akcije u kojoj su učestvovale policijske agencije iz Njemačke, Albanije, Kosova i Libana.

Tada je razotrkivena kriminalna mreža odgovorna za prevare hiljada ljudi korištenjem različitih metoda.

Federalna uprava policije je zajedno s njemačkim istražiteljima pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvršila pretrese na dvije lokacije te je ispitala četiri osobe u svojstvu osumnjičenih.

U istrazi je identifikovano 39 osumnjičenih osoba, a 21 je uhapšena.

Prikupljen je opsežan dokazni materijal poput nosača podataka, gotovine i imovine u vrijednosti od milion eura, kao i veliki broj elektronskih dokaza.

@crnahronikainfoPogledajte snimak hapšenja u današnjoj akciji Pandora Operacija “Pandora”, koja se odvijala pod vodstvom Europola krajem aprila ove godine, rezultirala je hapšenjem 21 osobe i izvršenjem pretresa u 12 pozivnih centara raspoređenih u Njemačkoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Libanu. Cilj akcije bio je razbijanje sofisticirane kriminalne mreže koja je putem različitih prevara manipulisala hiljadama osoba, uključujući investicijske prevare i prevare koje se odnose na emotivne veze.

♬ original sound – CRNA Hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79