FUP-u potrebno još 109 policajaca

Federalna uprava policije zatražila je veći budžet za iduću godinu jer joj je potrebno 109 policajaca više kako bi bilo osigurano njeno neometano djelovanje. Prema informaciji upućenoj Vladi FBiH, budžet FUP-a bit će potrebno uvećati za oko 4,8 miliona KM.


Dozvoljeni broj

Federalna vlada u četvrtak je to i odobrila, a informaciju je razmatrala skoro pet mjeseci nakon što je ona upućena pod oznakom „hitno“.

Kako je pojašnjeno, Vlada je 2016. godine svojim zaključkom umanjila FUP-u dozvoljeni broj uposlenika za koje se mogu planirati sredstva na 778. Ovo uprkos tome što je zakon propisao da prijedlog ukupnog broja policajaca utvrđuje upravo FUP.
Ilegalne migracije

U informaciji koju je prihvatila Vlada ukazano je da se, uz redovne poslove, sve više nameću i drugi sigurnosni izazovi, kao što su protesti različitih grupa, poput radnika i boraca, ali i problemi ilegalnih migracija.

– Problemi ilegalnih migracija, nekontroliranog kretanja i boravka stranih državljana, uglavnom radno i vojno sposobnih, s područja obuhvaćenih ratnim sukobima, čiji je identitet i eventualnu kriminalnu prošlost, kao i eventualnu pripadnost radikalnim skupinama nemoguće utvrditi na pouzdan način, dodatno usložnjavaju sigurnosnu situaciju u FBiH. Zato se nameću pitanja na koja je nedophodno dati adekvatan odgovor – navodi se u informaciji za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79