Gačić sve pomno isplanirao?

Brojni pripadnici i specijalci Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, uz podršku i saradnju svih policijskih agencija u BiH, i jučer su cijeli dan tragali za opasnim i naoružanim ubicom Edinom Gačićem (44), koji je prekjučer ujutro u Podorašcu kod Konjica ubio Sauda Sultanića (39).

Ponio i hranu

Ovog čestitog čovjeka Gačić je iz potpuno nepoznatog motiva usmrtio sa tri hica iz puške u predjelu prsa, leđa i glave, a potom ga je pet puta izbo nožem.

Sve je to zabilježeno na snimcima vodeonadzora, kao i da se zločinac potom išetao iz trgovine u kojoj je Sultanić, kao jedan od vlasnika, i radio.

Potpuna je misterija u kojem je pravcu opasni ubica otišao, a prema dosadašnjim rezultatima istrage, sve ukazuje na to da je Gačić ovaj zločin pomno isplanirao, piše Avaz.

U njegovoj kući u selu Brđani, u blizini Podorašca, uz eksploziv ručne izrade, kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, pronađena su i dva mobilna telefona.

Brojni pretresi

Postoje sumnje da je koristio još jedan telefon, kao i da je sa sobom ponio hranu. Uz njegovu, pretreseno je još skoro 50 napuštenih kuća u selu, kao i na drugim lokacijama širom konjičke općine.

U policiji se nadaju da ubica nije odmaknuo daleko te pretpostavljaju da se krije u šumama iznad sela.

Dežurni kantonalni tužilac potvrdio nam je jučer da je pretreseno veliko područje. Problem je što se policiji dostavljaju mnoge dezinformacije o tome da je ubica viđen u određenim dijelovima konjičke općine, što dodatno unosi nervozu među građane. Ipak, kako nam je rečeno, provjerava se svaka informacija.

Institucije upozorene da će Gačić ponovo ubiti

Edham Veladžić, direktor Kaznenopopravnog zavoda u Bihaću, upozorio je još u julu 2017. godine sve nadležne institucije na opasnost i mogućnost da će Edin Gačić, sada već trostruki ubica, ponovo učiniti to krivično djelo.

Iz dokumenta koji je procurio u javnost, vidljivo je da je Veladžić poslao pismo nadležnim institucijama u Banjoj Luci, gdje je Gačić rođen, te u Sanskom Mostu, gdje je živio prije prvog počinjenog ubistva, a u kojem jasno upozorava da je “izvjesno da će osuđenik počiniti novo krivično djelo” i da je “psihijatrijski bolesnik te da mu je potrebno liječenje”. Uprkos tome i brojnim drugim detaljima u tom pismu, očigledno je da su se nadležni oglušili o ovo upozorenje.

Dženaza i ukop Sauda Sultanića obavit će se danas poslije ikindije u Podorašcu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79