Galić izbjegao hapšenje: Dva dana ranije znao da će SIPA doći po njega

Galić izbjegao hapšenje: Dva dana ranije znao da će SIPA doći po njega


Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uspio je izbjeći hapšenje jer je dva dana ranije saznao za planove SIPA-e. Galić, koji posjeduje državljanstvo Hrvatske, trenutno se nalazi u toj državi, na bolovanju, kako je javio svojim kolegama.

Detalji bijega

Galić nije pronađen na svojoj adresi u Posušju kada su pripadnici policijskih agencija iz BiH jutros došli da ga uhapse. Tužilaštvo BiH potvrdilo je ovu informaciju, naglašavajući da je Galić u Hrvatskoj. Prema informacijama koje su dostupne “Avazu”, Galić je obavijestio svoje kolege da je na bolovanju u Hrvatskoj, što dodatno komplikuje situaciju jer je izručenje u ovakvim slučajevima malo vjerovatno zbog njegovog hrvatskog državljanstva.

Osnovne optužbe

Krivična djela za koja je Galić osumnjičen počinjena su tokom njegovog mandata kao direktora Granične policije BiH. Istraga protiv njega pokrenuta je nakon što su vlasti raspakirale Sky aplikaciju, koja je otkrila dokaze o njegovim nelegalnim aktivnostima. S obzirom na ozbiljnost optužbi, Tužilaštvo BiH provodi detaljnu istragu, uključujući provjeru kako je informacija o planiranom hapšenju stigla do Galića.

Komplikacije zbog državljanstva

Galićevo hrvatsko državljanstvo predstavlja značajnu prepreku za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini. Dosadašnja praksa pokazuje da je izručenje teško ostvarivo, jer su mnogi optuženici iz BiH koji su pobjegli u Hrvatsku izbjegli izručenje. Trenutno se istražuje ko je tačno obavijestio Galića o planiranim akcijama SIPA-e, što predstavlja kršenje procedure i dodatno otežava rad istražitelja.

Reakcije i očekivanja

Ovaj slučaj izazvao je reakcije javnosti i medija, s obzirom na ozbiljnost optužbi i činjenicu da je Galić bio na visokim pozicijama u sigurnosnim institucijama BiH. Očekuje se da će nadležne institucije nastaviti s istragom kako bi utvrdile sve okolnosti bijega i odgovorne osobe koje su omogućile Galiću da unaprijed sazna za hapšenje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija