Garaža kod Hitne pomoći je tu, ali niko se ne parkira: Hoće li otvaranje biti kao gradnja?

Podzemna garaža u Ulici kolodvorska još nije otvorena, a kada će biti, ne zna se. Kada je počela izgradnja, u ljeto 2020. prvi rok za završetak je bio novembar iste godine. Taj rok je prolongiran za septembar 2021. i od tada do danas niko ne zna koji je rok, kada će biti završena i napokon otvorena, iako se svako malo najavi novi termin. Projekat zajedno vode i sufinansiraju Općina Novo Sarajevo i Kanton Sarajevo.

RESURSI
– Zapisnik o preuzimanju podzemne garaže G3 u Ulici kolodvorska potpisali su svi realizatori projekta i to 18. maja. Ranije je preuzeta dokumentacija od komisije Općine Novo Sarajevo, te je sačinjeno nekoliko izvještaja o obilasku i pregledu ove garaže. Prema sporazumu, upravljanje navedenom garažom preuzima JP ONSA d. o. o. čiji je osnivač Općina Novo Sarajevo. S obzirom na to da na preuzetom objektu nije uspostavljen sistem kontrole pristupa i naplate, JP ONSA d. o. o. već je poduzela određene aktivnosti kako bi se osiguralo da se podzemna garaža G3 što prije stavi u upotrebu. Također, pokrenuti su i koraci kako bi se osigurali svi potrebni materijalno-tehnički i ljudski resursi.

– Ove sedmice će biti inicirana obuka za sve uposlenike koji će se baviti održavanjem podzemne garaže, a brzo se očekuje i završetak instaliranja naplatnog sistema, te stavljanje podzemne garaže G3 na raspolaganje građanima Novog Sarajeva i ostalim korisnicima, najavili su iz Odsjeka za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove Općine Novo Sarajevo.

Iz Zavoda za izgradnju KS-a koji je bio nadzorni organ rekli su nam da je objekat završen i da je izdato pravosnažno Odobrenje za upotrebu.

– Završena je izgradnja objekta sa svim fazama, konstrukcija, arhitektura, instalacije vodovoda i kanalizacije, mašinske i elektroinstalacije, izvršeno je spajanje objekta na gradsku vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu, kao i vanjsko uređenje oko objekta. Izgradnja je koštala 5.221.071,73KM sa PDV-om i sve radove je finansiralo Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, rekao nam je Marko Bosnić iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

ETAŽE

Općina Novo Sarajevo je učestvovala u projektu sa 1,5 miliona KM vrijednim zemljištem na veoma frekventnoj lokaciji. Naime, javna kolektivna garaža se gradi na već postojećem parkingu, prekoputa objekta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a, ispod kojeg su izgrađene još dvije podzemne etaže. Ovim projektom će građani, umjesto sadašnjih 40-ak mjesta, dobiti na raspolaganje ukupno 165 parking mjesta. Garaža obuhvata 4.000 kvadratnih metara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79