Gase se predajnici: TV stanice u BiH ugrožene jer Hrvatska uvodi 5G mrežu

 

Regulatorna agencija za komunikacije će, po zahtjevu iz Hrvatske, od 1. jula 2021. godine u BiH kenuti sa gašenjem predajnika koje koriste komercijalne TV stanice, čiji bi nastavak rada zbog toga mogao bi biti doveden u pitanje.

Hrvatska je u našu zemlju uputila takav zahtjev zbog uvođenja 5G pristupne mreže, obzirom da bi nastavak korištenja spornih predajnika u našoj zemlji ometao provođenje ove aktivnosti. Prema potpisanom sporazumu, BiH mora otkloniti te smetnje.

SDA traži da RAK riješi problem

Navedeno je ovo u inicijativi Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kojom se od RAK-a traži da iznađe rješenje za ovaj problem. Inicijativa SDA uvrštena je na dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma, zakazane za 7. juli.

U obrazloženju inicijtive, zastupnici SDA navode da je 15. juna RAK na adrese nekoliko komercijalnih stanica uputio dopis pod nazivom “Informacija o planu gašenja predajničkih lokacija prema zahtjevu administracije Republike Hrvatske”, u kojem je navedeno da od početka naerednog mjeseca počinje gašenje predajnika.

Državne vlasti odgovorne za kašnjenje digitalizacije

“Gašenjem ovih predajnika dolazi do ogromnog medijskog vakuuma u BiH, te su vlasti u BiH dužne omogućiti građanima pristup informacijama, a komercijalnim medijima da nesmetano nastave obavljati svoju izuzetno važnu funkciju u društvu, iformisanja građana. Gašenjem ovih opredajnika ugroženo je ispunjavanje obaveza koje su komercijalne televizije preuzele potpisivanjem ugovora prije donošenja ovakve odluke od strane RAK-a, a na taj način bi se doveo u pitanje i nastavak njihovog rada”, navodi se u inicijativi koju za Klub SDA potpisuje Adil Osmanović.

Podsjećaju da su državne vlasti odgovorne za kašnjenje procesa digitalizacije i da trebaju poduzeti mjere kojima će se otkloniti opasnost koja prijeti komercijalnim medijima. SDA-ovci smatraju da Parlament treba hitno da zatraži od RAK-a da u roku od 30 dana donese odluke kojima bi problem bio rješen piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79