Gase se računi osobama sa američke crne liste i u FBiH

U Bosni i Hercegovini, banke su počele zatvarati račune pojedincima koji su na američkoj crnoj listi, što izaziva ozbiljne poteškoće za primanje plata i drugih prihoda.

Ova mjera, koja se provodi kako bi se izbjegle moguće sankcije prema bankama, stavlja mnoge ljude u tešku situaciju, posebno one koji primaju prihode iz državnih institucija.

U entitetu Republika Srpska, osobe na crnoj listi će, prema riječima predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića, morati primati plate putem poštanskih uputnica i podizati novac u gotovini. Iako će se ova praksa primjenjivati na osobe na entitetskom budžetu, kao što su Dodik, Stevandić i drugi, situacija na državnom nivou je složenija.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, banke su također počele zatvarati račune osobama s američke crne liste. Među njima su poznata imena poput Asima Sarajlića, Osmana Mehmedagića, Dijane Kajmaković, Gordane Tadić, Marinka Čavare i Fadila Novalića. Međutim, razlika je u tome što osobe koje primaju plate iz državnog trezora nemaju mogućnost primanja tih prihoda putem pošte, jer državni zakon nije predvidio tu opciju.

Ovakve mjere nailaze na oštre kritike. Neki tvrde da se krše osnovna ljudska prava u pogledu raspolaganja imovinom i primanjem zarađene plate, dok drugi ističu da su druge zemlje, poput Njemačke i Velike Britanije, zaštitile svoje državljane od američkih sankcija u vezi s primanjem plata.

Paralelno s ovim, račun Stranke demokratskog progresa (SDS) je također zatvoren, što je potvrdio predsjednik te stranke Milan Miličević. SDS ima plan kako će nastaviti s uplatama i isplatama novca, ali detalje nisu otkrili. Ipak, ističu da će organizacija nastaviti djelovati legalno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79