Gaši kod Spahovića na iftaru: “Ramazanski”

Gaši kod Spahovića na iftaru: “Ramazanski”


Muhamed Ali Gaši se trenutno nalazi na slobodi. On je osuđen na 17 godina i sedam mjeseci zatvora ali je odluku o njegovom pomilovanju krajem oktobra prošle godine donio tadašnji predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Odluka je objavljena u Službenom listu FBiH, te je stupila na snagu sa danom donošenja.

Prema pisanju portala Crna-Hronika, Gaši je iskoristio priliku da se susretne sa svojim prijateljima. Među prvima s kojima se našao Gaši bila porodica Spahović, tačnije otac Izo i njegov sin Tomislav, koji su od ranije poznati javnosti.

Sveti mjesec Ramazan za muslimane, iskoristili su za porodična druženja između Gašija zvanog Žuti i porodice Ize Spahovića a na iftaru su bili i njegovi sinovi Tomislav i Vahko.

Nakon 17. godina Muhamed Ali Gaši iftari kao slobodan čovjek piše Crna-Hronika.

Nakon izlaska iz zatvora Gaši se susreo sa Spahovićima

Treba napomenuti da je Gaši odmah na izlasku iz zatvora svoje druženje upriličiio selfijem iz skupocjenog automobila Tomislava Spahovića.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Podsjećamo, Muhamed Ali Gaši osuđen je, 2009. godine, na 17 godina i sedam mjeseci zatvora. Kantonalni sud u Sarajevu prvobitno je Gašija osudio na 20 godina zatvora, ali je ta odluka kasnije preinačena.

Na četiri godine i osam mjeseci Gaši je osuđen za tačku iznude u pokušaju, dok je za tačke ugrožavanje sigurnosti, ubistvo u pokušaju, kao i zauzimanje nekretnina od općeg značaja… osuđen na ukupno 13 godina zatvora.

Kada je riječ o bh. MMA borcu Tomislavu Spahoviću, čini se kako je i on slobodan čovjek.

On je još prije nešto više od godinu dana bnajavio je veliki povratak na borilačku scenu nakon što je dobio uvjetni otpust, te je trebao okončati zatvorsku kaznu.

Spahović je osuđen 2016. godine na kaznu zatvora u trajanju od 7,5 godina zbog ubistva Amila Geca, koje se desilo 22. aprila 2016. u Sarajevu.

Schmidt na fotografiji sa Izom Spahovićem

MMA borac poznat pod nadimkom “The Beast” podijelo je tada informaciju na Instagramu sa svojim pratiteljima.

“Dobio sam uvjetni otpust, a to znači da za par mjeseci sam konačno ‘slobodan’. Kraj! Vraćam se potpuno trenažnom procesu i MMA natjecanjima i najbolje tek dolazi. Vidjet ćete potpuno novo izdanje zvijeri. Vraćam se jači nego ikad”, napisao je Spahović tada.
Presuda Gašiju

Tačno u 12 sati i 15 minuta, 23. juna 2009., u sudnicu broj jedan Kantonalnog suda u Sarajevu ušla je sutkinja Dalida Burzić, predsjednica vijeća pred kojim je vođen postupak protiv Muhameda Alija Gašija i njegove zločinačke organizacije. Pogledala je s osmijehom prisutne u prepunoj sudnici, namjestila naočale i sigurnim glasom počela čitati presudu.

Nakon nešto više od sat vremena optuženima je izrekla sljedeće kazne: Muhamed Ali Gaši osuđuje se na zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina, Aziz Gaši tri i po, Mirso Krasnić šest i po, Amir Kasumić dvije i po, Muharem Čaušević četiri i Sinan Ljuca dvije i po godine. Svim optuženima, osim Azizu Gašiju, kao što je navedeno i u optužnici, dokazano je djelovanje u zločinačkoj organizaciji koju je vodio i bio joj neprikosnoveni šef – Muhamed Ali Gaši.

Sud je dokazao da je Muhamed Ali Gaši imao svoju zločinačku organizaciju koja se bavila iznudom, ugrožavanjem sigurnosti, oštećenjem tuđe imovine, bespravnom gradnjom, pranjem para, pomaganjem u pokušaju ubistva i nelegalnim nabavljanjem oružja u cilju djelovanja zločinačke organizacije. Osuđeni su zbog pritisaka dioničara preduzeća Akove da preuzmu njihove dionice, nasilnog pokušaja preuzimanja radnje od Huseina Kambera, pozajmljivanja novca uz enormne kamate, napada na Zaima Vejzagića u studiju Biba, bespravnu izgradnju objekta u Titovoj ulici, napada na Antoana Magaša i njegovu kćerku, ranjavanja Amira Pašića Faće… Sva ova djela osuđena zločinačka organizacija je počinila u periodu od 2004. do 2008.

Tomo Spahović uskoro izlazi na slobodu i vraća se u oktagon: Jači sam neko ikad!

Upravo u januaru 2004. Dani su objavili prvi tekst o braći Gaši koja su bjekstvom Ramiza Delalića Ćele i hapšenjem Ismeta Bajramovića Ćele, dotadašnjih prvih perjanica sarajevskog podzemlja, dobila prostor za djelovanje. Za jačanje Muhameda Alija Gašija svakako je bitno i to što se u Sarajevo, nekako u to vrijeme, doselio Naser Keljmendi, koji će postati njegov vjenčani kum, a koji, prema podacima beogradske policije koja se njime godinama bavila, slovi za jednog od najmoćnijih u lancu albanske mafije.

Svega nekoliko dana nakon ovog prvog teksta u Danima ubijen je Taib Torlaković, jedan od poznatijih pripadnika sarajevskog kriminalnog miljea. Njegovo ubistvo, okarakterizirano kao početak rata u sarajevskom podzemlju, podiglo je veliku prašinu, na noge su dignuti Federalni i Kantonalni MUP, u istragu se uključio EUPM, a policajcima je napokon dozvoljeno da nose oružje. No, rezultata nije bilo, a Torlakovićevi bliski prijatelji su njegovo ubistvo povezivali s Gašijima jer je, saznalo se, džip u kojem je nastradao Torlaković bio u vlasništvu Muhameda Alija Gašija. Tada se saznalo i da su braća Gaši u Istanbulu došla u sukob s Ramizom Delalićem Ćelom što je i definitivno podijelilo sarajevsko podzemlje.

Gaši je bio optužen i za organizovanje ubistva Ramiza Delalića Ćele u junu 2007. godine. Prema procjenama u Tužilaštvu, ubistvo Ramiza Delalića bilo je najozbiljnije ubistvo povezano s kriminalom koje se u Sarajevu desilo posljednjih 20 godina.

Kada je 27. juna 2007. godine u Odobašinoj ulici u sarajevskoj općini Centar ubijen Ramiz Delalić Ćelo, pred iznajmljenim stanom u kojem je boravio, istraga je u prvom toku vodila do Muhameda Aliija Gašija i Nasera Keljmendija. U klasičnoj sačekuši u Delalića je ispaljen rafal iz puške sa prigušivačem. Na mjestu zločina pronađeno je šest čahura. Iz policije je tada saopšteno da su nakon ubistva Delalića ubice pobjegle u audiju A6 zatamnjenih stakala.

Jedan od policijskih inspektora je nakon Delalićeve likvidacije rekao da su ubistvo počinili profesionalci i da je ono planski pripremano. Uoči ubistva Delalića je neko pozvao na mobitel da siđe ispred zgrade, gdje je ubijen, a policija mu je tokom uviđaja u ruci pronašla mobilni telefon. Nakon ubistva policija je izvršila i pretes njegovog stana i pronašla veću količinu zlatnog nakita i novca koje su predali tužilaštvu, prenosi .

Međutim, veza Gašija sa ovim ubistvom nikada nije dokazana. Poznato je da je Delalić s navedenom dvojicom mjesecima bio u sukobu prije ubistva.

Dvije godine prije ubistva Delalića je otela grupa naoružanih i maskiranih ljudi u Hercegovini gdje se sakrio nakon što je na njega pucano u Sarajevu. Tada je on tvrdio da iza svega stoji upravo pomenuti dvojac.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija