Gaštan na rubu suza, Jurić “u životu vidio samo 120 kg brašna”

U Općinskom sudu u Sarajevu je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva KS da se odredi jednomjesečni pritvor Vladi Juriću iz Mostara, Ivanu Cvijanoviću iz Kiseljaka, te Aldinu Gaštanu iz Blagaja, koji su prije dva dana uhapšeni u Sarajevu dok su prevozili 120 kilograma skanka.

Trojka je “pala” na autoputu A1, tačnije kod naplatnih kućica uTarčinu, gdje ih je spremno čekala patrola koja je imala dojavu da u Sarajevo stiže veća količina droge.

Gaštan je vozio automobil “renault kangoo”, vlasništvo oca Vlade Jurića, dok je Jurić bio sa njim u autu, na mjestu suvozača. Jurić je navodno zamolio Gaštana da mu pomogne u prijevozu veće količine duhana iz Mostara u Sarajevo, piše Faktor.

Navodno su se zaustavili u Jablanici gdje je bio utovar droge iz kombija u kedi. Na putu do Sarajeva u prijevoz droge se uključio “polo” koji je po svemu sudeći imao ulogu “čistača”, a tim vozilom je upravljao uhapšeni Cvijanović.

Safet Hrapo, tužilac u ovom slučaju, nije posebno obrazlagao prijedlog za pritvor koji je za svu trojicu tražen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, a za Jurića i Cvijanovića i zbog opasnosti od bjekstva.

Advokati uhapšenih su tražili da se odbije prijedlog Tužilaštva, te da se njihovim klijentima eventualno odrede mjere zabrane. U sudnici se moglo primijetiti da je cijelim slučajem vidno potresen Aldin Gaštan, koji je izgledao da će svakog trenutka briznuti u plač.

Damir Alagić, Jurićev advokat, kazao je kako “mora naglasiti da njegov klijent nije znao šta vozi u automobilu”.

– Vjerovao je da se radi o duhanu, jer su i njega zamolili da ga preveze od tačke A do tačke B. Činjenica je da je kasnije pronađena droga u automobilu njegovog oca, ali on o tome ništa nije znao – kazao je Alagić.

Dodao je da je njegov klijent u životu vidio jedino 120 kilograma brašna, te da se radi o mladom čovjeku koji nije osuđivan i uzornom studentu koji redovno pohađa studij.

– Napravio je grešku, istina, ali to nije razlog da se on pritvori. Osim toga, to što ima državljanstvo Hrvatske ne znači da će pobjeći. Mi smo spremni deponovati sve dokumente u sud. Predlažem da se mom klijentu odrede mjere zabrane – kazao je Alagić.

Damir Kočo, advokat Ivana Cvijanovića rekao je kako njegov klijent uopće ne poznaje drugu dvojicu osumnjičenih, te da činjenica da je vozio automobil ispred vozila sa drogom ne znači da ima ikakve veze sa cijelim slučajem.

– Ovdje nema osnovane sumnje. To što je vozio ispred vozila sa drogom i što je određena količina novca pronađena kod njega ama baš ništa ne znači. Predlažem da se odbije prijedlog za pritvaranje mog klijenta i da mu se eventualno odrede mjere zabrane – kazao je Kočo.

Isti prijedlog je imao i Ahmed Fejzić, advokat Aldina Gaštana, koji je također naglasio da njegov klijent nije osuđivan te da nikada nije počinio krivično djelo te da nema razloga za njegovo zadržavanje.

Sudija za prethodni postupak Nedim Ćosić odluku o pritvoru će donijeti u zakonom predviđenom roku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79