Gastarbajter i njegov otac otkrivaju: Evo koliko se zaista zarađuje u Njemačkoj

Njemačka je oduvijek bila zemlja privlačna mnogima iz prostora bivše Jugoslavije koji su tražili bolju budućnost u inostranstvu. O tome otvoreno govori Albert, gastarbajter koji živi i radi u Njemačkoj, a postao je poznat na YouTubeu po svojim snimcima u kojima otkriva kako se stvarno živi i radi u toj zemlji te koliko se zarađuje.

“Napisat ću vam istinu, stopostotnu kakva je, u tri sekunde! Većina naših ljudi ovdje zarađuje ispod 2.000 eura neto. Ispod 2.000 zarađuje oko 60 posto ljudi… Pogotovo žene, zato što čiste po firmama i trgovinama i rade skraćeno, to su poslovi najviše šest sati, a to nadoknađuju jer rade još neki posao… A po pravilu, to se slabo plaća”, ističe Albert u svom video snimku, a njegov otac dodaje da je minimalna satnica 12 eura i da mnogi moraju raditi dva posla kako bi sastavili kraj s krajem.

U svom iskrenom prikazu, Albert otkriva da mnogi rade tzv. minijob, koji se ne oporezuje, te da se može zaraditi oko 400-450 eura mjesečno. Ipak, ističe da postoje i iznimke, poput majstora električara koji mnogo bolje zarađuje jer je majstor svog zanata.

“Da se razumijemo, ima i ko zarađuje preko 3.000 i 4.000, ali zavisi ko kakvu struku ima i u kakvoj firmi radi”, naglašava Albert.

Međutim, da bi bračni par pristojno živio i zaradio u Njemačkoj, prema Albertovim riječima, oboje moraju biti zaposleni i spremni raditi puno radno vrijeme te, po potrebi, dodatne poslove.

“Njemačka je zemlja koja zahtijeva mnogo rada i truda da bi se pristojno živjelo. Ne vjerujte svemu što čujete, jer ima mnogo onih koji će vam servirati bajke o visokim plaćama i lagodnom životu. Istina je često drugačija, a mnogi se suočavaju s izazovima kako bi izgradili svoju budućnost u ovoj zemlji”, kaže Albert, dodajući da je važno biti realan i planirati svoj život pažljivo, bez lažnih obećanja.

Njegov iskreni prikaz pruža uvid u stvarnost života gastarbajtera u Njemačkoj, iznoseći izazove s kojima se mnogi susreću u potrazi za boljim sutra. Ovaj video postaje podsjetnik da svaka priča o useljenju u inostranstvo ima svoje svijetle i tamne strane te da je bitno biti svjestan svih aspekata prije nego što se donese odluka o odlasku. Video možete pogledati ovdje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79