Gavrankapetanović: Došli su kad je bilo najteže, išli sa nama na najopasnija mjesta

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, generalni direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, govorio je o medicinskim radnicima koji su u proteklom periodu bili primljeni sa biroa po projektu Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo, a kojim je nedavno istekao ugovor i nije produžen.

“Mi smo imali 11 mladih ljekara koji su kod nas bili angažovani preko biroa. To je bio jedan odličan projekat Vlade KS. Mi smo molili zavod za zapošljavanje i Vladu KS da se ponovo to aktivira. Oni su došli kad je počeo val pandemije. Mjesec dana smo ih pripremali za ulazak, svaki dan su učili sa nama, išli su sa nama na najopasnija mjesta i mogu vam reći da su nam puno pomogli. Mi ih sada imamo pripremljene i spremne za, ne daj Bože, neki četvrti val. Bilo bi dobro da im se omogući dalje. Nekako mi se čini da je to pošteno i moralno. Kad je bilo najteže oni su došli tu. Ja bih volio da nijedan ljekar ne bude na birou”, naveo je Gavrankapetanović.

Mladi ljekari i politika: Vranić tvrdi da nema dopisa, Gavrankapetanović ih predočio!

Kako je kazao, program Zavoda za zapošljavanje KS bio je izvrstan.

“Mi ih možemo zaposliti samo preko projekta i zato smo molili za taj projekat biroa. Ovo je bio izvrstan program. Velikom broju mladih ljudi, ne samo kod nas, se omogućilo da odmah počnu da odmah pristupe radu i učenju. Jedini cilj svega toga je da pokušamo da na birou ne bude nijedan ljekar, da ta mladost ne ide vani. Nakon projekta biroa, Vlada KS je ta koja daje odobrenje. Mi mislimo da je bi to bio jedan odličan gest, da nastave da rade ovdje jer su obučeni”, naveo je direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

“Ako su mogli da nam dođu kad je bilo najteže, čini mi se logično da im to omogućimo. Obučeni su. Oni su stali uz nas. Ako možemo ikako da nađemo put preko Zavoda. Dirljivo je to bilo, vladao je strah i panika, oni su nam pomagali i za njih smo vezani. Možda su takvi projekti spas i nada”, dodao je.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak u vezi zasnivanja radnog odnosa 13 ljekara specijalista anestezije i reanimacije u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, a koji su nedavno dali otkaz u JU Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Bez konkursa: U Opću bolnicu prelazi 13 anesteziologa, manje novca za KCUS

“Radujemo se maksimalno, to je jedna ljudski i fer odluka Vlade KS. To su anesteziolozi, oni su najbolji od nas, oni su ti koji u rade tišini rade, života odlučuju, Cijeli život im se divim. Kad anesteziolozi uđu na jutarnji sastanak imam potrebu da ustanem. To sati i sati rada, ali i trenuci užasa kroz koji prolaze. Oni su jedna posebna profesija”, naveo je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79