Gavrankapetanović: Neka komisija utvrdi bolničke kapacitete da bi se izbjeglo naređivanje telefonom iz paracentara

Predložio sam da se formira nezavisna komisija Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo i da u toku dana napravi uvid u hospitalne kapacitete Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i da do večeras izađu sa svojim zaključcima. Sve što kažu ispoštovat ćemo, dio smo sistema i poštujemo insitucije sistema i zakon..

To je kazao v. d. direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović tokom obraćanja povodom današnjeg otvorenja Infektivne klinike Opće bolnice za smještaj oboljelih od koronavirusa.

– To nam je važno da ne bismo dolazili u situacije da bilo kakvi paracentri odlučuju i dirigiraju. Da se izbjegnu telefonska naređenja iz centara. Država ima svoj koncept, principe, skupštinu, vladu… Samo molimo da se poštuje taj red. Ova anarhija je i nastala jer je apsolutni nered u funkcionisanju i komandovanju – kazao je Gavrankapetanović.

Istakao je da je važno da zdravstveni sistem ostane otvoren te izrazio nadu da će prostorije budućeg izolatorija za zaražene koronavirusom, a čija je izgradnja u toku, biti dat Općoj bolnici na raspolaganje.

Napomenuo je da će Infektivnoj klinici Opće bolnice na raspolaganju biti intenzivna njega Infektivne klinike KCUS-a te naveo da su bolnički kapaciteti u ovom trenutku dovoljni te da još nema potrebe da se đački centri i slični objekti pretvaraju u izolatorije.

Apelirao je na građane da se pridržavaju uputstava Kriznog štaba te istakao da je držanje maske osnovna zaštita od širenja zaraze.

– Korona koliko god je teška nije jača od mjera koje preduzimate. Mjere su puno jače, stanje jeste teško, ali je svugdje tako. Moramo se adaptirati, savladat ćemo i ovo. Uposlenici Opće bolnice stoje na raspolgaanju. Bit će i dalje otvoreni. Nećemo zaustavljati hladni i operativni program. Molim sve da imaju razumijevanje za nas jer smo ipak mala gradska bolnica – naveo je Gavrankapetanović.

Kazao je da su pisali urgencije Vladi KS za odobrenje zapošljavanja dodatnog kadra.

– Dobili smo odobrenje za 24 medicinske sestre i šest ljekara s biroa. To je dio mladih ljudi koji nemaju iskustva, želimo da nam pomognu. Ako imamo jednog infektologa tražili smo da zaposlimo barem još jednog jer je to infektivni odjel. Važno nam je da imamo protok prema Vladi. Ta je komunikacija veoma važna. Bitno je da sve institucije sistema rade kao jedno – kazao je Gavrankapetanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79