Gdje je nestalo 12 milijardi njemačkih maraka?

Ko zna gdje su njemačke marke skrivene ili nestale. Tek 12,3 milijarde njemačkih maraka nikada nisu zamijenjene za eure.

To se i dalje može učiniti po starom kursu. Povremeno se čuju bizarne priče o pronalasku slamarica preminulih rođaka.

Njemačke marke: Stižu bizarne vijesti

U godišnjem izvještaju Njemačke centralne banke je sad već bizarna informacija. Još uvijek ima 12,3 milijarde njemačkih maraka koje ni nakon više od dvije decenije nisu zamenjene za eure, prenosi DW.

Isto tako, još uvijek stižu bizarne vijesti o pronalaženju ušteđevine, često preminule rodbine.

Tako je jedan čovjek raščišćavao kuću pokojnog oca i otkrio da je ovaj baštenske patuljke – te omiljene keramičke figure – koristio kao kasice. Doduše, tu je bilo kovanica marke za svega 26 eura.

Prije dvije godine je sretne ruke bio nećak koji se spremao da proda kuću preminulog ujaka na jugu Njemačke. U kući je pak našao kese i kutije od cigareta pune para. Ukupno oko 3,5 miliona maraka!

I jedna komoda koja je dospjela humanitarnoj organizaciji u Leipzigu pokazala se kao čarolija. U njoj je bilo skriveno nekih 27.000 maraka, prenosi B92.

Njemačke marke i dalje “kaplju“ u filijale banaka. U njjima se bez ikakvog roka trajanja mogu mijenjati po kursu koji je važio pri uvođenju eura 2001. godine. Jedan euro za 1,95583 marke.

Johannes Bermann iz uprave Savezne banke kaže da je, nakon dvije sušne godine koje objašnjava pandemijom, u ovoj godini u banke donijeto nešto preko 49 miliona maraka:

Kap u moru

“Ne vjerujem da će taj iznos dalje rasti. Ubuduće će biti sve manje i manje”.

I tih 49 miliona su kap u moru prema preostalih 12,3 milijardi maraka koje nikad nisu zamijenjene.

Najvjerovatnije je nešto od toga nepovratno uništeno. Ili je nepažnjom i neznanjem završilo na smetljištu ili spalionici, otišlo na dno mora ili nestalo u nekoj nesreći.

U Saveznoj banci pretpostavljaju da su određenu količinu maraka zadržali građani “za uspomenu“. Vjeruje se da će se zanimljiv iznos naći i u kolekcijama numizmatičara širom svijeta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79