Gdje je novac i gdje će se potrošit: Milioni od akciza i putarina stoje neiskorišteni

Za tri godine, bh. građani su platili više od 3 i po milijarde maraka putem akciza za gorivo i putarine. Navodno, za izgradnju cesta i autocesta. A nisu dobili ni jedno ni drugo. Gdje je onda novac? Vjerovali ili ne, milioni stoje neiskorišteni.

Malo ko se ne sjeća 2018. godine i udara na džep građana u vidu povećanja akciza na gorivo. Ali malo ko zna za šta novac izdvajamo. Najavljeno je kao pokretač velike cestogradnje i dolaska investitora. Udar težak više od milijardu i po do danas nije mnogo toga pokrenuo. I kao da nije dovoljno težak. Bh. građani plaćaju još dva, u vidu putarina.

“Po osnovu putarine za izgradnju puteva, putarina koja iznosi 0,15 po litri derivata, u pretohdne 3 godine prikupljeno je 697 miliona, a kada je u pitanju putarina za autoputeve i rekonstrukciju ostalih puteva, koja iznosi 0,25 po litri derivata, u 3 godine je naplaćeno je milijardu i 158 KM, naveo je glasnogovornik UIOBiH Ratko Kovačević.

A gdje je novac? Prihod od akciza i putarina od 0,15 po litru spaja se sa ostalim prihodima od indirektnih poreza. Ide u budžet institucija, u generalne rashode, samim tim je otkrivanje njegove potrošnje skoro pa nemoguće. Prihod od putarina 0,25 dijeli se prema privremenoj odluci, jer konačne još nema – 59% Federacija, 39% RS, 2% BD, 10% podračun Centralne banke BiH.

Na podračunu Centralne banke BiH za 3 godine nakupilo se vrtoglavih 134 miliona maraka. Čekaju na raspodjelu, tačnije na saglasnost Upravnog odbora UIO. A kada nema saglasnosti, ima radne grupe. Milioni maraka leže čekajući na metodologiju.

“Odluka o formiranju Radne grupe za izradu konačne metodologije raspodjele prihoda od putarine dostavljena je UIO i svim imenovanim članovima, te su u UIO započeli aktivnosti na izradi konačne metodologije i taj postupak je u toku”, navodi se u saopćenju Ministarstva finansija BiH.

“Imamo nedovoljan intenzitet gradnje autocesta i cesta, znatno ispod nivoa koji je osiguran finansijskim sredstvima. Imamo apsurd da imamo neiskorišteni novac, a on je istovremeno veliko opterećenje na cijenu goriva – i to plaćaju potrošači, to plaća privreda”, upozorava ekonomski analitičar Anto Domazet.

Krajnji korisnici prikupljenih miljardu i 158 su javna preduzeća autoceste Federacije i RS-a. Iako smo pitali, iz Autocesta RS-a odgovor dobili nismo. U Federacji nešto transparentiniji – tvrde, vraćaju kredite koji su ranije podignuti i korišteni za izgradnju autoputa.

“Nije istina da su te putarine namijenjene otplatama kredita, one su znatno veće i u budućnosti će biti veće. Jasne predstave o tome gdje je taj novac otišao – nema”, tvrdi Domazet.

Povećanje akciza u našoj zemlji je bilo uslovljeno međunarodnim institucijama, koje su upravo i željele ojačati kreditnu sposobnost BiH. Tri godine kasnije, kreditno smo sposobni, zadužujemo se i vozimo preko 219 km autoputa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79