Gdje je zapelo PISA testiranje u Bosni i Hercegovini?

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine su poručili da su završili svoj dio posla kada je riječ o učešću u PISA testiranju. Ukazali su na to da su sada na potezu druge nadležne institucije.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske su prošli mjesec ukazali na to da su od državnog Ministarstva civilnih poslova tražili povratnu informaciju o njihovom mišljenju o učešću u Programe for International Student Assessment ili PISA testiranju. Tom prilikom su naglasili da nisu dobili odgovor iz Ministarstva civilnih poslova.
Tim povodom obratili smo se Ministarstvu civilnih poslova. U odgovoru za Klix.ba su potcrtali da od njih nije traženo da se očituju po ovom pitanju.

“Prema Zakonu o Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) Bosne i Hercegovine, Agencija je kao samostalna upravna organizacija, koja za svoj rad odgovara Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, samostalno provodila konsultacije i zahtijevane procedure za učešće u PISA testiranju u koje Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine nije bilo uključeno. Dakle, Ministarstvo civilnih poslova nije pitano za mišljenje, niti je učestvovalo u provođenju procedure za zaključivanje Sporazuma za učešće u PISA testiranju, tako da se Ministarstvo nije ni moglo očitovati po ovom pitanju”, ukazali su.

Podsjetili su da oni koordiniraju između različitih obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini, a da se to odnosi i na učešće u ovom testiranju.

“Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je u skladu sa svojim zakonskim mandatom, koji se odnosi na koordiniranje obrazovnih politika u Bosni i Hercegovini, početkom jula 2020. obavijestilo nadležne obrazovne vlasti u Bosni i Hercegovini po predmetnom pitanju i zatražilo njihovo očitovanje”, obrazložili su.

Kako su naveli, dobili su samo očitovanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, prema kojem ostaju pri stavu – zaključku entitetske vlade iz februara prošle godine. Istakli su da su o tome obavijestili Predsjedništvo Bosne i Hercegovine te da su time završili svoj dio posla.

  Hoće li sadašnji radnici imati penzije 2030. godine?

“O svemu navedenom Ministarstvo civilnih poslova je aktom od 22. jula 2020. godine obavijestilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, čime su okončane aktivnosti Ministarstva civilnih poslova po ovom pitanju”, naglasili su i dodaju da sve daljnje aktivnosti provodi APOSO.

Sljedeće testiranje prolongirano za 2022.

Poručili su da kontinuirano podržavaju učešće Bosne i Hercegovine u PISA testiranju, za koju su istakli da je zbog pandemije koronavirusa prolongirana za sljedeću godinu, a trebalo je biti ove godine.

Očekuju da će biti ispunjeni svi uslovi da Bosna i Hercegovina učestvuje u ovom testiranju za koje su naglasili da će omogućiti dobijanje relevantnih podataka o ocjeni kvaliteta obrazovanja za cijelu Bosnu i Hercegovinu, na osnovu kojih će se obrazovni sektor Bosne i Hercegovine moći upoređivati i pozicionirati na međunarodnom nivou.

Šta znači zahtjev Republike Srpske da bude vidljivija u testiranju
Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske su poručili da njihov zahtjev da ovaj entitet bude vidljiviji u sljedećem PISA testiranju znači to da bude posebno izlistan, istaknut u poretku nakon objavljivanja rezultata sljedećeg testiranja. Tvrde da su tako posebno istaknuti bili Baku, Farska Ostvra i Hong Kong. Kao razlog za to su naveli da će time dobiti reprezentativniji uvid u stanje obrazovanja u Republici Srpskoj.

Podsjećamo da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u julu prošle godine uložio veto na odluku o učešću države u testiranju funkcionalnog znanja učenika prilikom čitanja, iz matematike i prirodnih nauka.

Smatrao je da je odluka “veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske”. Njegov uslov da bi pristao da Bosna i Hercegovina učestvuje u ovom testiranju jeste upravo to da Republika Srpska bude vidljivija u testiranju.

Potom je Narodna skupština ovog entiteta zaključila da se po ovom pitanju mora poštovati mišljenje Republike Srpske. Konačnu saglasnost za učešće u PISA testiranju treba dati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

  (VIDEO) Još jedna uspješna akcija: Babanovićima uručena donacija 11.500 dolara

Većina učenika funkcionalno nepismena

PISA-om se testira funkcionalno znanje učenika u čitanju, matematici i prirodnim naukama. Testiranjem iz 2018. je utvrđeno da je svaki drugi 15-godišnjak u Bosni i Hercegovini funkcionalno nepismen te je time Bosna i Hercegovina bila među lošije rangiranim državama.

Podsjećamo da rezultati PISA testiranja nisu jedina potvrda da je bosanskohercegovačko školstvo neadekvatno. To je pokazalo i Trends in International Mathematics and Science Study ili TIMSS testiranje od prije dvije godine.

Njime je testirano znanje učenika četvrtog razreda iz matematike i prirodnih nauka. Utvrđeno je da je njihovo znanje ispod prosječnog na svjetskom nivou. Prosjek iznosi 500 bodova, a đaci u Bosni i Hercegovini su na testu iz matematike imali 452 boda, a iz prirodnih nauka 459 bodova.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79