Gdje je zapeo drugi set mjera Vlade FBiH, a Novalić najavio potpuni oporavak do kraja naredne godine

Drugi set mjera Vlade FBiH nazvan Program ekonomske stabilizacije i oporavka Federacije BiH svjetlo dana ugledao je 18. juna ove godine, a u ovih skoro mjesec i po malo ga je ko spomenuo.


Kolokvijalno nazvan “korona 2” paket zapeo je zbog nekih objektivnih, ali i brojnih subjektivnih okolnosti, a kažu da je glavni razlog slabi rezultati i velike teškoće u primjeni i onih prvih mjera sadržanih u korona-zakonu.

U predstavljanju mjera premijer Fadil Novalić najavio je između ostalog i potpuni oporavak u periodu od jedne i po godine, ali kretanje broja zaposlenih ovog ljeta, kao i sumorne najave jesenje krize te ponaviše pasivnost zakonodavne i izvršne vlastim ne govore da će do toga doći.

Vlada FBiH odustala je i od jednostavne mjere turističkih vaučera koja je trebala uslijediti nakon provedbe korona-zakona, nedostatak sredstava pravdan je pričom o “lošim rezultatima ispitivanja tržišta”.

Malo ko se sjeća i fondova koji je korona-zakon uspostavio. Dobro bi bilo da i to ne ostane samo na najavama, ali znajući da su predviđali stotine miliona KM moguće je da nedostatak sredstava ponovo bude pravdan “lošim rezultatima ispitivanja tržišta”.

Dok se privrednici sami snalaze kako znaju i umiju parlemantarce čeka i prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP) BiH zvanično nominovan “Korona 2” koji je trebao biti prvi korak iza koga je po predlagaču već trebalo usvojiti paket zakona koji bi osigurali poboljšanje poslovnog ambijenta i podršku oporavku i ekonomskom rastu i to Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima u FBiH, Zakon o minimalnoj plaći i Zakon o stečaju u FBiH.

“Time bi se omogućio jasniji poslovni i potrošački horizont koji bi omogućio rast poslovnog i potrošačkog optimizma, bez čega nema uspješne borbe protiv krize”, kazao je zastupnik SDP-a Aner Žuljević.

Vlada je pak išla u pravcu poslodavaca i našla vremena za priču o promjenama Zakona o radu što je u startu izazvalo brojne negativne komentare, a nije napravilo nikakav konkretan efekat.

Dok Federacija BiH muku muči i s prvim setom mjera, državna vlada je još pasivnija, a zemlje u regiji kontinuirano rade na oporavku. Hrvatska je regovala mnogo brže, već sad priredila nekoliko setva mjera, a u dobroj mjeri i spasila svoju turističku sezonu prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79