Gdje ljetuju građani BiH? Najtraženije destinacije su Turska, Egipat i Tunis, dok cijene na Jadranu razočaravaju

Gdje ljetuju građani BiH? Najtraženije destinacije su Turska, Egipat i Tunis, dok cijene na Jadranu razočaravaju


Građani Bosne i Hercegovine ove godine ne štede na godišnjim odmorima, a prema riječima nekoliko turističkih agencija u Sarajevu, najtraženije destinacije su Turska, Egipat i Tunis. Uprkos višim cijenama u odnosu na prošlu godinu, prodaja aranžmana za srpanj i kolovoz ide odlično.

Popularne destinacije i ponude

Imelda Čengić iz Turističke agencije Sol Azur navodi da su najtraženije regije u Turskoj Antalija i Egejska regija, dok su Hurgada u Egiptu i ljetovališta u Tunisu također vrlo popularna. Agencija je ove godine uvela i novitete poput ljetovanja u Grčkoj, te MSC krstarenja s polascima iz Genove u Italiji.

“Za obiteljska ljetovanja uvjerljivo je najtraženija Turska zbog visokog nivoa usluge i prilagođenosti odmoru s djecom. U vrhuncu sezone cijena aranžmana za odraslu osobu kreće se od 1.800 do 2.000 KM, dok četveročlanoj obitelji za sedam dana treba oko 6.000 KM za all-inclusive aranžman,” kaže Čengić.

Cijene sedmodnevnog boravka u Egiptu i Tunisu su slične, s tim da je Tunis nešto povoljniji. Aranžmani u Tunisu koštaju oko 1.300 KM po osobi, dok je za Egipat potrebno izdvojiti oko 1.600 KM. Grčka nudi raznolike usluge, od noćenja s doručkom do all-inclusive, s cijenama koje variraju od 1.000 do 2.300 KM po osobi. Krstarenja su skuplja, s cijenama unutarnjih kabina od 1.500 KM po osobi, dok kabine s balkonom koštaju od 2.500 do 2.600 KM.

Turska i dalje najtraženija

Ajla Šabotić iz Turističke agencije Centrotours ističe da je Turska i dalje najtraženija destinacija. Cijene sedmodnevnih all-inclusive aranžmana u Antaliji kreću se od 2.800 do čak 9.000 KM za dvije osobe. Tunis je povoljnija opcija s cijenama od 2.350 KM za dvije osobe, dok je sedmodnevni boravak u Hurgadi, Egipat, trenutno na akciji i košta 1.969 KM.

Pad interesa za Tursku zbog visokih cijena

U Relax Toursu primjećuju da je ove godine najprivlačnija destinacija Hurgada zbog povoljnih cijena u odnosu na sadržaje koje nudi. “Opao je interes za Tursku zbog viših cijena ljetovanja, dok su Bosanci i Hercegovci potražili jeftinije alternative poput Egipta i Tunisa,” navode iz agencije. Cijene na Jadranu u Hrvatskoj su razočarale mnoge jer su slične onima u Turskoj. Sedmodnevno ljetovanje u Turskoj za dvije osobe košta od 3.500 do 4.000 KM, ali Turska i dalje ima svoje stalne klijente.

Građani Bosne i Hercegovine ove godine biraju destinacije koje nude najbolji omjer cijene i kvalitete, dok visoke cijene na Jadranu u Hrvatskoj dovode do razočaranja i preusmjeravanja na povoljnije destinacije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija