Gdje nema moralne i političke odgovornosti ministri poput onih u Tuzli ostaju na funkcijama

Da je Bosna i Hercegovina zemlja neodgovornog ponašanja političara odavno je zaključeno iz brojnih primjera. U vrtlogu sistema poremećenih vrijednosti ugušeni su moral i politička odgovornost te je nova normalnost postala da u medijskom prostoru nerijetko imamo informacije o krivičnim postupcima protiv političara i njihovih savjetnika, koji za razliku od evropskih kolega ostavke ne planiraju podnijeti.

Vlada Tuzlanskog kantona od jula prošle godine do danas u nekoliko navrata je bila u fokusu javnosti zbog svojevrsnih skandala. Dva ministra i jedan savjetnik kantonalnog premijera predmet su krivičnih postupaka, međutim to ih ne sprečava da i dalje obavljaju svoje funkcije. Izričiti su da ostavke podnijeti neće, a iz udobnih vladinih fotelja mogli bi otići jedino smjenom.

Svega nekoliko dana nakon formiranja nove Kantonalne vlade u javnosti je objelodanjeno da je premijer Denijal Tulumović na mjesto savjetnika postavio Abdulaha Zukića, nekadašnjeg ministra koji je iza sebe u to vrijeme imao prvostepenu osuđujuću presudu od šest mjeseci zatvora, odnosno uslovnu kaznu od dvije godine za koruptivna krivična djela, ali i optužnicu za nasilničko ponašanje. Ostavku na funkciju nije podnio te se i dalje nalazi na istoj poziciji.

Politički skandali su Vladu i dalje nastavili pogađati i to aferama koje su vezane za ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića koji je dosad saslušavan u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona u svojstvu osumnjičenog.

Po optužnici koju je potvrdio Općinski sud u Tuzli, on se tereti za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine utjecajem u sticaju sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja. No, Brkić je dosad u nekoliko navrata za Klix.ba negirao krivnju, opravdavajući se da se protiv njega vode montirani procesi te da ostavku podnijeti neće.

Posljednji u žižu javnosti prije nekoliko dana dospio je aktuelni ministar rada, socijalne politike i povratka TK Admir Hrustanović koji je u drugostepenom postupku pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen uslovno na 30 dana jer je 2016. godine fizički napao muškarca u Čeliću. U presudi je kao razlog napada navedeno to da je Hrustanovićeva supruga kao žirant vraćala kredit koji je podigao napadnuti muškarac. Ni Hrustanović ostavku podnijeti neće, a uz to je i kandidat za načelnika Čelića na predstojećim lokalnim izborima.

Bh. ponašanje suprotno evropskom

Za razliku od razvijenih evropskih zemalja, poput Njemačke, Austrije, Švicarske i Švedske gdje su ministri i čelnici vlada ostavke podnosili naprimjer zbog saobraćajnh prekršaja ili medijskih natpisa koji su ih etiketirali kao osumnjičene u određenim predmetima, bh. političari idu u sasvim suprotnom smjeru.

Politički analitičar Vehid Šehić u razgovoru za Klix.ba kaže da u bh. društvu i političkom životu ne postoji politička, a kamoli moralna odgovornost.

Kada moral i etika izađu iz političkog ambijenta onda je to, prema njegovim riječima, u pravilu bezuspješna politika jer se vodi u interesima pojedinaca i određenih grupa, a ne općem interesu građana.

“To je svojstveno političkom životu u BiH, a neprihvatljivo je da naši političari protiv kojih je bio krivični postupak te imaju odluke nadležnih sudova, ne pomišljaju da podnesu ostavke. To je neuobičajeno za neku državu koja pretenduje da bude članica Evropske unije”, kaže Šehić za Klix.ba.

Inače, prakse savremenih demokratskih država ne prihvataju ponašanje bh. političara koje je ukorijenjeno duboko u okvire njihovog djelovanja.

“Svjedoci smo da su mnogi podnosili ostavke zbog, po našem mišljenju, banalnih stvari. Sjetite se ministrice u švedskoj vladi koja je naših korijena (ostavku podnijela zbog vožnje pod utjecajem alkohola, op.a.), zatim ministrice u istoj vladi koja je koristila službenu karticu, predsjednika Njemačke koji je podnio ostavku jer su postojale sumnje zbog kredita koji je ranije dobio… Tamo je nesporna činjenica da iz moralnih razloga podnesu ostavku, a ovdje u BiH to apsolutno ne postoji. Zbog toga imamo ambijent narušenog sistema vrijednosti”, ukazuje Šehić.

Ono što se dešava u Tuzlanskom kantonu svojstveno je i drugim sredinama u našoj zemlji, a Šehić navodi da nepodnošenje ostavke ministara pokazuje to da oni nisu ušli u politiku zbog nje i općeg interesa građana, već kako bi obezbijedili sebe i svoje bližnje, materijalnim dobrima koje im angažovanje u politici donosi.

Bešlagić: U BiH se kvalitet ministra mjeri po broju optužnica

S druge strane, dugogodišnji političar iz Tuzle Selim Bešlagić također je mišljenja da bi svaka optužnica po automatizmu trebala podrazumijevati podnošenje ostavke političara.

“Međutim, ako je optužnica u toku, onda postoji moralna obaveza za podnošenjem ostavke, ali, izgleda da je kod nas suprotno te da je moralno reći da neću podnijeti ostavku, već će me smijeniti. Međutim, vladajuća koalicija nije u stanju da to uradi jer unutar njih postoje sukobi. Smatram da ova vlada sa ovakvim političkim skandalima poput optužnica i presuda nema više povjerenje građana”, kaže Bešlagić za Klix.ba.

Smatra da moralnu odgovornost moraju imaju i političke stranke koje su postavile na pozicije kompromitovane osobe.

“Kod nas je nažalost postalo da ste kvalitetniji ministar ako imate više skandala i to se mora mijenjati. To i kod građana stvara isti utisak i nije nikakvo čudo što nam se sve ovo dešava jer imate sudstvo i tužilaštvo takvo kakvo jeste”, dodao je Bešlagić.

Šehić je mišljenja da treba mijenjati ustave i druge propise koji će jasno definisati po kojim uslovima ministar mora podnijeti ostavku.

“Svi se pozivaju na presumciju nevinost koja se u političkom životu ne može koristiti. Ona se koristi samo kada je u pitanju krivični postupak. Po mom mišljenju, ovdje da ima imalo morala ne bi bilo sporno da sami podnesu ostavke, ali borba za fotelju je žestoka i onda se on nje jako teško lišava, pa i kad imamo pravosnažne presude”, navodi politički analitičar iz Tuzle.

Svoje stavove Šehić je potkrijepio i činjenicama iz primjera u kojem je optužnica potvrđena protiv aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

“On koji treba da afirmiše vladavinu prava, poštivanje zakona i odgovornost za nepoštivanje zakona ne želi podnijeti ostavku. Onda tu vidimo i jedno političko licemjerstvo da upravo premijer, drugi i njihove stranke ne pomišljaju da mu kažu da mora podnijeti ostavku. Izlišno je govoriti o bilo čemu kada živite u vremenu koje nije dostojno jednog normalnog čovjeka. Nažalost, u BiH je takva situacija”, zaključio je Šehić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79