Gdje nema sistema korona “kolo vodi”: Šta nakon žestoke kritike Federacije na račun kantona

Da u našoj zemlji sistem ne funkcioniše u mnogim segmentima borbe protiv koronavirusa potvrđuju i same institucije. Bez obzira na (ne)odgovornost građana javni sistem je taj koji u domeni svoje nadležnosti treba omogućiti makar jednostavan protok informacija i jednaku odgovornost svakog kriznog štaba.

BiH na listi Worldometersa prva u Evropi po broju novozaraženih po milionu stanovnika

Ako ne bude tog sistema onda će zdravstveni sektor dosta teže izlaziti na kraj s koronavirusom.

A da nešto “ne štima” u komunikaciji različitih nivoa potvrdio je i zvanični izvještaj Ministarstva zdravlja Federacije BiH koji je dostavljen Parlamentu za raspravu.
U tom izvještaju detaljno su opisani ključni problemi.

Osim Federalnog Kriznog štaba svaki kantonalni štab također ima slobodu da donese svoje mjere, preporuke ili naredbe u skladu sa epidemiološkom situacijom. Ipak iz Ministarstva zdravlja FBiH tvrde da kantonalni štabovi uglavnom kopiraju odluke donesene na FBiH bez detaljnijeg prilagođavanja i eventualno pooštravanja.

“Rijetko koji krizni štab kantonalnog ministarstva zdravstva je predložio poduzimanje bilo koje restriktivnije mjere, mada je to bilo evidentno potrebno na
primjeru Tuzlanskog, Sarajevskog, Zeničko-dobojskog kantona, Hercegovačkoneretvanskog kantona, ali i drugih kantona”, istakli su.

Ključni problem koji je na površinu isplivao u prethodnih sedam dana je neažurno izdavanje rješenja zaraženim osobama pa se dešava da mnogi koji su pozitivni na koronavirus nakon testiranja slobodno se kreću bez određene mjere.

Zbog toga je Federalni Krizni štab uputio i akt nižim nivoima da dosljedno vode evidenciju i postupaju jer ovakvim propustima ugrožavaju zdravlje građana.

“U predmetnom aktu se upozoravaju da je u posljednje vrijeme u Federaciji BiH primjetan veći broj osoba, za koje je utvrđeno da su pozitivni na SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19, a koje se slobodno kreću bez izdanog rješenja o određenoj mjeri. Navedeno predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje građana, te pogoršava ionako tešku COVID-19 epidemiološku situaciju u Federaciji BiH”, istaknuto je.

Odgovornost, odgovornost

Federalni štab raspolaže podacima da je na rast broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo povezan sa rastom zaraze u Srbiji i Crnoj Gori. Također su upozorili i na vjerske, političke i druge skupove u prethodnom periodu bez poštovanja propisanih mjera za sprječavanje zaraze u većini kantona, što je nedopustivo. Odgovornost za takve propuste direktno je adresirana na kantonalne inspekcije, policiju i druge nadležne organe.

Praksa je pokazala da u posljednja dva mjeseca, dakle nakon popuštanja restriktivnih mjera koje su važile u martu i aprilu, postoje veliki problemi u sinhronizaciji djelovanja, sporih reakcija ili izostanka adekvatnih reakcija u mnogim ključnim slučajevima.

Čekajući sistem

Da li će doći do makar djelimičnog poboljšanja sistema ostaje da se vidi. Prema ranijim najavama, o čemu smo i pisali, uskoro bi i privatne laboratorije trebale biti uključene u sistem testiranja na koronavirus kao ispomoć javnom sektoru. Činjenice kazuju da BiH dnevno testira manje od 2.000, a u prosjeku zadnje dvije sedmice dnevni broj zaraženih je viši od 300.

U međuvremenu ne preostaje ništa nego zajednički maksimalan oprez, nošenje maske i kada vam je toplo, držanje distance, higijena ruku i druge mjere prenosi Klix.

Prašović-Gadžo: Krizni štab je skup nestručnih i lakrdijaških tipova koji ne znaju šta i kako rade

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79