Gdje se bolje živi – u Banjaluci ili Sarajevu: Po cijenama su oba grada “tu negdje”

Gdje se bolje živi – u Banjaluci ili Sarajevu: Po cijenama su oba grada “tu negdje”


Banjaluka je jednostavnija i mirnija za život. Ima ljepšu obalu i bogatije zelenilo. U Sarajevu možete da jedete dobro kao malo gdje i prepun je turista. Po cijenama su oba grada “tu negdje” i u njima je podjednako (ne)ugodno živjeti.

Mišljenja su ovo Banjalučana i Sarajlija koje smo pitali šta im fali u njihovom gradu, šta je to dobro i koja je prednost onog drugog. Dosta njih prvo je progovorilo o politici, obrazlažući da nije ugodan život ni u Banjaluci, ni u Sarajevu u ovakvoj situaciji.

-Ne živi se ugodno ni tamo ni ovamo. Zbog ovakve političke situacije neće biti ugodno ni njima, ni nama ovdje u Sarajevu. Po tome su ova dva grada slična – kaže Senad Ć. za Srpskainfo

Sarajka Sara poručuje da je narod sličan jer trpi jednu te istu politiku i godinama, zategnute odnosi.

Kao narod smo zaista jednaki, propatili smo. Trebali bismo iskoristiti ove prirodne ljepote koje imamo i trebamo biti ponosni na to – poručuje ona. Za naše sagovornika oba grada su lijepa, sa stvarima koja su dobra i koja nisu.

Mnogi su poručili da je Sarajevo biznis i diplomatski centar, da ima raznovrsniju ponudu autentičnih mjesta za gastronomska uživanja.

-Čini mi se da je kulturna i turistička ponuda daleko bolja, a ne zaboravimo ni to da grad na Miljacki ima i jedan svjetski događaj – Sarajevo film festival koji je brend grada i BiH. Uprkos pokušajima, Banjaluka nikada u tome nije uspjela. Takođe, jeftiniji gradski saobraćaj je veliki plus u odnosu na Banjaluku. Sa sarajevskog aerodroma može se otputovati na više destinacija nego iz Banjaluke – riječi su Banjalučanina Nikole E.

Grad na Vrbasu je, smatra, jednostavniji za život, manja je gužva, nije “zagušen” turistima. Pitanje je, ističe, da li to treba da je na sreću ili nažalost.

-Banjaluka ima ljepšu obalu i nadam se da će se još sređivati kako bi bila dostupna svima, to je dobar pravac kojim se krenulo. Ali, Vrbas je nedovoljno iskorišten turistički potencijal. Banjaluka, takođe, slabo ili nikako ne promoviše okolinu grada i ne nudi je kao opciju za turistički boravak. Imamo nekoliko izvrsnih ugostiteljskih mjesta, ali ne i tako raznovrsnu ponudu kao u Sarajevu – kaže on.

Cijene života u ova dva grada po mnogima su veoma slična. Od iznajmljivanja stanova, do hrane u marketima ili pića u kafićima. Smatra ovo i Snježana koju posao često iz rodne Banjaluke vodi u Sarajevo.

Možda je za nijansu kvalitetniji život u Sarajevu zbog više opcija za poslovne konekcije, napredovanje, trošenje slobodnog vremena, učenje, za mlade. Velika prednost Banjaluke je njena blizina regionalnim centrima, Beogradu i Zagrebu, do kojih se stiže za nekoliko sati – poručuje ona.

Za Sarajlije sa kojima smo razgovarali, prednost Banjaluke je što je bogatija zelenilom, što ima manji problem sa smogom zimi i što se lakše po gradu kretati.

-U Sarajevu je gotovo sve u betonu. Banjaluka je manji grad, ali je ravniji, nema uzbrdica i nizbrdica, imaju divnu rijeku. Sarajevo je zanimljiv noću, za svačiji ukus ima neka dešavanja. Jedina su sličnost ljudi. Ljudi su isti, dobronamjerni i susretljivi. Jednom riječju Bosanci – odgovarana nam Lana.

Za stanovnike Sarajeva koji su posjetili Banjaluku, jedan od najvećih utisaka je Vrbas i tvrđava Kastel. Banjalučani najčešće ističu Baščaršiju i Ferhadiju ulicu, ali i ćevape, pite i baklave.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija