Gdje se mogu testirati građani Sarajeva koji nemaju automobil? Odgovorili su iz Doma zdravlja KS

Nekoliko građana Sarajeva su dobili uputnice za drive-in punktove, ali da testiranje na koronavirus ne mogu obaviti jer nemaju svoj automobil dok ih ni taksisti ne žele voziti.

Navode da u tom slučaju nije moguće ni pješke otići na testiranje.

Koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo Ademir Spahić za Hayat pojašnjava da u svakoj organizacionoj jedinici Doma zdravlja KS postoji mjesto gdje se rade testiranja.

“Drive-in je za pacijente koji dolaze autom da se ne bi stvarale gužve. Onaj ko nema automobil ide pred organizacionu jedinicu bez problema – kazao nam je Spahić.

Portparol JU „Dom zdravlja KS“ Arman Šarkić također ističe da za one koji nemaju vozilo na raspolaganju je devet Covid ambulanti.

“Svaki dom zdravlja ima Covid ambulantu gdje se može testirati pješke. Preporuka je da se ide prema domu zdravlja gdje vam je karton porodične medicine. Testiranje radimo na 13 punktova, devet u domovima zdravlja i četiri drive-ina. Ako nemate vozilo treba tražiti uputnicu koja nije generirana prema drive-inu nego za Covid ambulantu. Doktoru treba reći koju uputnicu želite – kaže Šarkić.

Iz „Doma zdravlja KS“ mole građane da se testiraju 4. i 5. dan po pojavi simptoma.

“Sve što je ranije nije dobra praksa i nećete imati validan nalaz. Kada imate simpome prvi dan jasno je da ste zaraženi, ali ne nužno omikronom, jer imate druge respiratorne infekcije, sezonsku gripu… Važno je biti strpljiv i testirati se četvrti ili peti dan jer tek tada imate dovoljno razvijenu kliničku sliku gdje će rezultati PCR ili antigenskog testa s velikom vjerovatnoćom biti pouzdani – napominje Šarkić.

Istakao je i da je veliki broj građa koristi drive-in punkt za testiranje kod mosta Suade i Olge na Vrbanji i pored toga što postoji i drive-in punktovi na Ilidži, u Novom Gradu te Semizovcu.

“Drive-in punkt na Vrbanji je najviše zagušen, dnevno bude 300 i više vozila dok na ostalima dnevno bude do 50 vozila. Uputnica je jedinstvena za sva četiri drive-in punkta. Zbog toga preporučujemo da se ide na drive-in punkt Alipašin Most u Novom Gradu, te na Ilidžu i Semizovac, kako bi se smanjio pritisak u centru grada i izbjegle saobraćajne gužve – navodi Šarkić za Hayat.ba.

Podsjeća građane da ne dolaze na drive-in punktove bez uputnice.

“Neki i dalje dolaze da se testiraju iako nemaju simpotme, kažu da su prvi kontakt, ali to pravilo više ne vrijedi, to je bilo na početku pandemije. Omikron mahom ima blaže kliničke slike, nema panike da ide na pluća, pa je važno snižavati temperaturu paracetamolom, jačati organizam… – savjetuje Šarkić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79