Gdje se nalaze te stotine hiljada novih radnih mjesta koje su obećavali?

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine oglasio se povodom šeste godišnjice usvajanja Zakona o radu kojeg nazivaju sramnim. Ističu da je zakon usvojen uprkos protivljenju SSSBiH te pitaju “gdje se nalaze te stotine hiljada novih radnih mjesta koje su obećavali?”.

“Prošlo je tačno šest godina od kada je Parlament FBiH usvojio sramni Zakon o radu koji je, uprkos protivljenju Saveza samostalnih sindikata BiH, u Parlament FBiH uputila Vlada. Zakon kojim se nastojao potpuno oslabiti položaj radnika, sindikata, umanjiti nivo njihovih prava pravdan je dovođenjem hiljada investitora i zapošljavanjem stotina hiljada radnika. Šest godina kasnije na sceni imamo nikad teži ekonomsko-socijalni status i radno-pravni položaj radnika koji još uvijek imaju radno mjesto”, kažu iz SSSBiH.

Kažu kako je “destine hiljada radnika napustilo zemlju u potrazi za dostojanstvenim životom, a da je stopa nezaposlenosti i dalje najviša u Evropi”.

“Istovremeno smo jedini dio Evrope u kojem nema zakonom zagarantovane minimalne plate, skoro 70% radnika radi za platu do 650 KM, a potrošačka korpa je iz mjeseca u mjesec oko 2.000 KM. Posebno je loš položaj radnika u realnom sektoru koji najčešće rade u nehumanim uslovima za ponižavajuće plate i bez adekvatne zaštite. Danas, 2021. godine pozivamo premijera ovalića i sve parlamentarce koji su 2015. godine digli ruku za sramni i ponižavajući Zakon o radu da nam pokažu gdje se nalaze te stotine hiljada novih radnih mjesta, blagostanje koje su nam obećavali, kolektivni ugovori koji će naše radnike zaštititi kao da rade u Zapadnoj Evropi… Jedino što jeste uspjeli je da dodatno povećate i onako preglomaznu administraciju”, poručili su iz SSSBiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79