“Gdje si sad leptiru moj mali” Porukom koja steže srca od sina Despota oprostila se majka

Despot Lazić, dječak leptir, preminuo je u petak uveče nakon što je tog dana srce po treći put prestalo da mu kuca.

– Sanjam te kroz prvi snijeg što pada. Odlazim iz ovog glupog grada. Gdje si sad leptiru moj mali? Što me ostavi?, porukom koja steže srca od sina Despota oprostila se njegova majka Sofija Lazić. Ona je uz stihove poznate pjesme dodala i: “Voli te mama, dok živim, živjećeš i ti dušo majkina.”

Njen sin Despot Lazić (12) preminuo je u petak oko 20 sati u Institutu za majku i dijete u Beogradu usljed slabljenja srca izazvanog rijetkim oboljenjem kože kod nas poznate kao “djeca leptiri”, a koju medicina stručno naziva bulozna epidemorliza i za koju nije pronašla lijek.

Mali nevoljnik je nekoliko dana bio bez svijesti i priključen na aparate. Uprkos lošim prognoza, tinjala je nada da će preživjeti. I u petak popodne kada je Despotu dva puta srce stalo, pa ga ljekari reanimirali i vratili u život, Sofija i Aleksandar Lazić nisu gubili vjeru u preokret. Isto veče Despotu je srce opet stalo, bolest je prekinula djetinjstvo. Teško, bolno, napaćeno, ali opet djetinjstvo.

– Svi smo bili svjesni da će ovo jednom doći jer je bolest neizlječiva i sa njom se ne može dugo živjeti, ali se nismo nadali da će stići ovako brzo. Ipak je bio premlad. Kako god bio težak, život je život. Ako nam je za utjehu, sada ga barem ništa ne boli. Dabogda nikada nikog na svijetu ne zadesilo ono što je mog sina i cijelu porodicu – smogla je snage da ispriča Sofija Lazić.

Despota žali cijela Srbija. Kada se tužna vijest pronijela Bajinom Baštom, cijela varoš na Drini plakala je za namučenim djetetom.

– Mama, znam da je došao kraj. Ne bojim se smti. Želim samo da me pustite da odem, nemam snage da se mučim više. Pozdravi sve – posljednje je što je Despot rekao majci Sofiji prije nego što je izgubio svijest.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79