Gdje smo (ne)poželjni turisti?

Jučer je Ambasada Srbije u Hrvatskoj objavila da državljani Srbije mogu u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja. Što se Bosanaca i Hercegovaca tiče – granica s Hrvatskom je tvrđa no ikad. Zato smo u Crnoj Gori dobrodošli gosti, Crnogorci inače naslućuju rekordne posjete, tim prije što su s Kosovom olabavili prelazak granice pa je Ulcinj već prepun.

Idemo na ture koje traju i do četiri sata, pa se sa kompletnom penjačkom opremom penjemo da bismo došli na visinu sa koje je pogled čaroban, kaže Ivor Doder

Nije zgoreg razmotriti ni domaću turističku ponudu, a za ljubitelje pustolovina spremaju se posebna penjališta. U okviru projekta Magična penjališta Bosne i Hercegovine izabrano je 10 gradova u kojima će biti postavljena penjališta na prirodnim stijenama, kako za početnike tako i za profesionalce.

PUSTOLOVNI TURIZAM

– Obišli smo skoro 50 gradova širom BiH, pa smo prema određenim kriterijima izabrali Bihać, Banju Luku, Prijedor, Jajce, Travnik, Goražde, Sokolac, Ilijaš, Vareš i Zavidoviće, govori doc. dr. Erol Kovačević, projektni koordinator, ističući da je penjaštvo prepoznato kao jedna od grana pustolovnog turizma za koji naša zemlja ima velike, ali nedovoljno iskorištene potencijale.

Voditelji projekta naglašavaju da je u svijetu više od 35 miliona penjača kojima će bosanskohercegovačka netaknuta priroda, izazovne stijene, mogućnost boravka i smještaja u prirodi, te povezanost sa drugim ponudama pustolovnog turizma biti jako interesantne.

– Vodili smo se time da imamo što bolju turističku ponudu na samom penjalištu. Dok smo birali gradove, važno nam je bilo da je pogodan za razvoj outdoor turizma, konkretno za izgradnju penjališta ne prirodnim stijenama, navodi Kovačević ističući da visina stijene nije bila presudan kriterij pri odabiru.

– Cilj je napraviti penjališta koja će biti dostupna skoro svima, a ne samo profesionalcima, ali će i dalje postojati težinske kategorije, od jednostavnijih do složenijih, govori Kovačević pojašnjavajući da zbog toga stijena mora biti široka oko 50 metara, kako bi se na njoj moglo postaviti 30 penjačkih smjerova.

Dakle, radi se na razvoju pustolovnog turizma od kojeg će hoteli, restorani, suvenirnice, ali i prodavnice sportske opreme, kao i brojni sezonski i drugi radnici u turizmu imati koristi jer će se povećati broj turista.

– Zbog toga je važno što smo izabrali lokacije koje su dostupne i u blizini imaju smještajne i ugostiteljske kapacitete, tako da će penjalište samo dopuniti već postojeću turističku ponudu, navodi Kovačević.

Na Fakultetu sporta i zdravstvenog odgoja u Sarajevu, s obzirom na to da oni provode projekat, u toku je izgradnja vještačke stijene, na kojoj će se odvijati edukacija.

APLIKACIJA ZA PENJAČE

– Po dvoje ljudi iz svih gradova koji su izabrani će biti potpuno edukovani, dakle njih 20 su budući instruktori sportskog penjanja, nakon čega će otići na novoizgrađena penjališta i raditi sa turistima, pojašnjava Kovačević.

U toku je i izrada IT alata, web platforme i mobilne aplikacije. Ovi alati i ​Mreža za promociju pustolovnog turizma u regionu pomoći će popularizaciju, promociju te utrživost nove turističke ponude.

– Putem mobilne aplikacije će se budući penjači, kako domaći tako i iz cijelog svijeta, moći informisati ne samo o penjalištu već i o ostalom turističkom sadržaju koji nudi izabrani grad, kaže Ivor Doder, magistar sporta i tjelesnog odgoja i projektni asistent, te dodaje da će se nakon završetka projekta održati regionalna konferencija kako bi se umrežili penjači iz regije.

– Raste interesovanje bh. građana za outdoor aktivnosti u koje spada i sportsko penjanje i sada idemo na ture koje traju i do četiri sata, pa se sa kompletnom penjačkom opremom, pojasevima, kacigom, karabinerima, užadi, penjemo na stijenu, prilikom čega se prelaze različiti težinski nivoi, pojašnjava Doder ističući da se na taj način dođe na visinu odakle se prostire pogled koji uvijek sve penjače ostavi bez daha.

Ukupna vrijednost projekta je veća od 340.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business osigurala bespovratna sredstva u iznosu većem od 275.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79