Gdje su “nestala” dva strana člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je nedavno imenovalo nove članove Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, ali ni sada, kao ni prije pet godina, nema dva strana člana, što je Dejton propisao. Iako je izbacivanje stranaca trebalo biti privremeno, to je očito trajna mjera.

Predsjedništvo BiH imenuje tri člana, a glavni direktor Organizacije ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu imenuje preostale članove.

Nedavno su imenovani novi članovi Komisije, među kojima su stranački puleni poput Faruka Kapidžića, donedavnog ministra prostornog uređenja u Kantonu Sarajevo (SDA), ali i Zorana Mikulića, bivšeg SDP-ovca, a posljednji angažman je imao kao savjetnik Željka Komšića.

U Komisiju je imenovana i Anđelina Ošap Gaćanović.

Tako je očito predviđeno da i u novom sastavu komisije budu tri, umjesto pet članova, koliko je predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je 2016. godine iz sastava Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika jednoglasnom odlukom izbacilo dva međunarodna člana, čime je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma i član III.5. Ustava BiH. Iako je u toj odluci Predsjedništva navedeno da je ona privremenog karaktera, u sastav komisije nikada nisu imenovana dva međunarodna člana.

Na ovakvu neustavnu praksu upozoravaju iz SDP-a te pozivaju državno Predsjedništvo da koriguje svoju neustavnu, antidejtonsku odluku i imenuje komisiju u punom sastavu od pet članova.

“Posebno zabrinjava činjenica da su izbačeni međunarodni članovi čija su uloga i postupci uvijek bili usmjereni zaštiti državnih interesa i promociji bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta. Napominjemo da je na neustavnost sastava predmetne komisije upozorio i Visoki predstavnik u BiH, a izbacivanje međunarodnih članova naišlo je i na osudu ambasada Kvinte i Republike Turske. Važno je napomenuti da je međunarodna zajednica iskazala spremnost da u potpunosti finansira troškove angažmana međunarodnih članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH”, naglašavaju iz SDP-a.

Aneks 8, koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma, jasno kaže da Komisiju čini pet članova, od kojih su dva člana stranci. Ipak, nakon isključenja stranih članova 2016. godine donesen je i novi Pravilnik o radu, prema kojem je za usvajanje odluka dovoljan konsenzus domaćih članova komisije.

Novi pravilnik ostavio je mogućnost da strani stručnjaci budu vraćeni, ali će im u budućnosti uloga biti znatno manja, jer se odluke, pa čak i sjednice, mogu održavati i bez njih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79