Gdje su sankcije RTRS-u i Sanji Vlaisavljević zbog lažnih priloga o Sarajevu?

Jučer su Sjedinjene Američke Države proširile sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a uvele Alternativnoj televiziji u Banjoj Luci.

Također, osim njih SAD među sankcionisane stavile su Tegeltiju, njegovu suprugu ali i predsjednika PDA Mirsada Kukića zbog, kako se navodi, njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Ipak, odlično pitanje je postoje li sankcije za RTRS? I ne pitamo samo za Sjedinjene Američke Države, nego i za našu državu? Hoćemo li prešutiti na lažne, šovinističke i ratohuškačke priloge?

Da li će se konačno oglasiti neko od nadležnih i strogo kazniti sramne priloge, ali i osobe koje su davale izjave, među prvima i Sanju Vlaisavljević kojoj je Sarajevo pružilo sve?

Prolaze dani, a šutnja se nastavlja. Da li to treba da znači da ovakve retorike mogu prolaziti u našoj državi?

RTRS nastavio s prilozima

RTRS nastavio je priču o Sarajevu u kojem “nema mjesta za drugo i drugačije”, Srbe koji su stali u zaštitu multietničkog glavnog grada nazvali su “Alijinim Srbima”.

U prilogu Branke Kusmuk u kome se navodilo da je “Sarajevo zaogrnuto hibridnom ideologijom građanštine”, a istinski “opsjednuto nakaradnim mrzilačkim devijacijama prema drugom i drugačijem” govorila je i profesorica Sanja Vlaisavljević.

Politolog Sanja Vlaisavljević, inače savjetnica za obrazovanje, znanost, kulturu i sport u Ministarstvu civilnih poslova BiH kazala je između ostalog da su iz Sarajeva “protjerani Djed Mraz, svinjetina i svjetlosna rasvjeta“.

RTRS nastavio je priču u istom tonu navodeći da u Sarajevu i dalje traje “medijska hajka i prijetnje”.

Vlaisavljević je podsjetimo, gostovala na televiziji N1 nakon izjave koja je izazvala burne reakcije građana Sarajeva svih nacionalonosti.

Nakon što su prikazani snimci Djeda Mraza iz glavne sarajevske ulice upitana je da li je zaista protjeran kazala je da “Ne bi znala sa sigurnošću odgovoriti”.

  (VIDEO) Direktor rudnika Kreka tražio policijsku zaštitu, pa se obratio radnicima

Predsjednik Odbora za zapštitu prava Srba u FBiH, Đorđe Radanović za RTRS u nastavku priloga o Sarajevu u kome se navodi “da je ispod guste magle i smoga prodrla mržnja prema ženi intelektualcu” rekao je:

“To je medijska hajka pet, šest Srba koji žive u Sarajevu, koji su živjeli u Alijino vrijeme, koji su od Alije dobili sve što su mogli dobiti. Medijska hajka protiv profesorice koja iznosi svoj stav, to samo dolazi od zlonamjernih Srba koji služe Bošnjacima da prikažu multietničko Sarajevo“.

“Koliko u Kantonu Sarajevo ima srpske djece i postoji li škola u kojoj se izučava grupa nacionalnih predmeta, svima je poznato da je to nemoguća misija”, poručio je Goran Broćeta, delegat u Klubu Srba Doma naroda FBiH.

U prilogu je navedeno da je i autorica “objektivne priče” o nacionalističkim incidentima Branka Kusmuk dobila prijetnje te da će novinari RTRS-a nastaviti “profesionalno obavljati svoj posao”.

Podsjetimo, mnoge Sarajlije svih nacionalnosti uputile su kritike profesorici Vlaisavljević demantirajući njene navode.

Ugledni sarajevski doktor Dragan Stevanović pozvao je Vlaisavljević da je ugosti u glavnom gradu i odvede u restorane u kojima se servira svinjsko meso.

U gostovanju na N1, Vlaisavljević je i sama potvrdila da se svinjsko meso može kupiti u velikim tržnim centrima ali da nije dovoljno asortimana i da nije dovoljno istaknuto na rafama i da stoji negdje u ćošku.

Glumac Izdun Bajrović poručio je Vlaisavljević da će “zamoliti najstariju aščinicu u Sarajevu, Hadžibajrića, da za nju u posebnoj šerpi spreme svinjsku krzatmu. Dedo Mraz će i dalje dolaziti našoj djeci, a i rasvjete će biti.”

Pogledajte prilog RTRS-a:

Podsjetimo na prvi prilog

Skandalozni prilog RTRS-a pod nazivom “Kakve poruke Sarajevo šalje protjerivanjem novogodišnjih obilježja i ratnim simbolima?” već nekoliko dana izaziva oštre reakcije zdravog razuma.

  Inspektori u Podrinju ispituju bivše pripadnike Armije RBiH: Zanima ih granatiranje Zvornika

Još uvijek nije bilo govora o kažnjavu novinara, urednika i medijske kuće, a trebalo bi obzirom da ovakav prilog ne da ne priliči novinarstvu nego je igranje tezama, riječima i ples s lažima, pritom šireći mržnju, prijetnje i Sarajlije nazivajući raznim pogrdnim nazivima.

“Dok se Federacijom BiH nezaustavljivo širi sarajevska pandemija protjerivanja novogodišnjih obilježja i hrišćanskih vjerskih simbola, jer nisu dio tradicije Bošnjaka – muslimana, sve češće na teritoriji Republike Srpske bilježimo ozbiljne provokacije tih istih poštovalaca samo vlastite vjerske tradicije i ratne prošlosti”, stoji na početku priloga RTRS-a.

Naravno, rekacije na lažljivi prilog – kojim ima za cilj prepadanje stanovništva RS da ne dolazi u glavni grad, da ne bi mogli porediti jad i bijedu u kojoj žive sa standardom koji je prisutan u glavnom gradu – izazvalo je sve što je izrečeno, ali iz nekog razloga brojne se vežu za pojavu zvana Sanja Vlaisavljević.

Ona je dala izjavu za RTRS stojeći u centru Sarajeva, na Marijin Dvoru, dok joj je iza leđa crkva.

Vlaisavljević kaže da u multietnično Sarajevo vjeruje samo još ‘Republika Sarajevo’.

“Dakle ne postoji multietnički grad Sarajevo. Imate svinjetinu koja je protjerana iz Sarajeva, imate Djeda Mraza koji je protjeran, a sada imate i svjetlosnu rasvjetu… imate sve što je odraz multikulture, a da je protjerano iz Sarajeva”, zaključila je Vlaisavljević.

Pogledajte prilog RTRS-a i sami presudite.

Kakve poruke Sarajevo šalje protjerivanja novogodišnjih obilježja i ratnim simbolima? #dnevnik2 #RTRS #RTRSvijesti

Više na: www.rtrs.tv https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=458482

Posted by RTRS vijesti on Thursday, 30 December 2021 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79