Gdje su u Sarajevu bile prve pokretne stepenice?

Pokretne stepenice često stvaraju dilemu trebamo li nastaviti penjati se (ili silaziti) dok se stepenice kreću ili čekati mirno na svom mjestu.

Prve pokretne stepenice u Sarajevu bile su u prodavnici “Čelik” koja se nalazila preko puta poznate slastičarne Egipat. Nakon toga ubrzo je otvorena Sarajka, u kojoj su bile druge pokretne stepenice u glavnom gradu BiH. Podsjetimo, ova robna kuća je otvorena 6. aprila 1975. godine.

Kada su u Čeliku postavljene pokretne stepenice, nastao je jedan od viceva o Muji i Fati.

On glasi ovako: Kada je Mujo došao u Čelik, obilazio je oko stepenica i nije se mogao načuditi šta vidi. Fata ga je pitala: “Bolan Mujo, šta se toliko čudiš?”, a on je odgovorio:

– Šuti Fato, gledam kako se ove stepenice šaluju.

Ismet Nuno Arnautalić, jedan od osnivač kultne grupe “Indexi”, na svom profilu na Facebooku često piše o nekadašnjim sarajevskim ulicama i građevinama.

– Kada su se pojavile pokretne stepenice u Čeliku, dugo vremena to je bila atrakcija. Ljudi su se u početku pribojavali i sve im je to bilo čudnovato. Na otvorenju je bilo dosta ustručavanja kod Sarajlija, a posebno je bilo problema oko vraćanja. Pokretne stepenice posebno su bile zanimljive djeci. Poslije “Čelika” još veće pokretne stepenice bile su u robnoj kući “Sarajka” – kaže za Faktor Arnautalić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79