General Mašović: Nema prekida vojne vježbe na Manjači, sve epidemiološke mjere se poštuju

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalpukovnik Senad Mašović, rekao je danas za “Avaz“, komentirajući navode SDS-a da se na održavanju vojne vježbe na Manjači vojnici ne pridržavaju epidemiloških mjera, da to nije tačno.

Pripadnici OS BiH na Manjači klanjali džumu, SDS panično traži od Dodika da prekine vježbu

Iz SDS -a su ustvari reagirali na činjenicu da su vojnici OSBiH na Manjači klanjali džumu, a iz ove stranke pozvali su srpkog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da hitno prekine ovu vojnu vježbu.

Član Izvršnog odbora SDS-a Saša Lovrić je rekao da, “nakon objavljivanja video snimaka iz kojeg se vidi da su bošnjački vojnici prilikom vjerskog obreda itekako prekršili mjeru o zabrani okupljanja više do 50 ljudi, Dodik, niti institucije RS više ne mogu ignorisati nepoštovanje propisa koje su donijeli”.

No, Mašović nam je rekao da prekida vojne vježbe, na kojoj učestvuje oko 1.000 vojnika, zajedno s NATO ocjenjivačima neće doći i da je sve urađeno po propisima i procedurama.

– Prilikom ove vježbe, kao i drugih, poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere i propisane mjere od nadležnih institucija. Svim pripadnicima su obezbjeđena zaštitna i dezinfekciona sredstva i ono što je vrlo bitno, data je mogućnost da svaki vojnik poštuje propisane mjere distance. Aktivnosti koje su propisane se moraju nastaviti. Ova vježba je planirana i odobrena i ona mora ići svojom dinamikom i tako će i biti. Mi nastavljamo svoj put prema NATO- u- rekao nam je Mašović.

Komentirajući činjenicu da su vojnici klanjali džumu, da je to navodno razlog da se nisu poštivale mjere, Mašović nam je rekao su vjerska prava zagarantovana svim pripadnicima, kao i svim građanina.

Ne vidim razlog zašto se to uopće problematizira – rekao nam je Mašović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79