General Vahid Karavelić: “Ako dođe do nove agresije – branit ćemo našu zemlju”

Današanji datum se obilježava kao godišnjica prestanka 44-mjesečnog rata u Bosni i Hercegovini, potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine u Parizu, u Francuskoj

– Današanji datum se obilježava kao godišnjica prestanka 44-mjesečnog rata u Bosni i Hercegovini, potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine u Parizu, u Francuskoj.

(VIDEO) “Evo nek moja glava ide prva, ja hoću Milorade ratovat”

General Vahid Karavelić je kazao kako ga današnji datum asocira na ratna dejstva i agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

– Dayton je zasutavio ratna dejstva u BiH, ali je načinio i veliku nepravdu prema Bosni i Hercegovini. Mislim da međunarodna zajednica nije naučila ništa o Balkanu, državama, ali i onima koji žive na istom. Uzrok Prvog svjetskog rata je bio na Balkanu, u Bosni i Hrcegovini. Najvažnije itke su se u Drugom svjetskom ratu vodile na Balkanu, na prostoru Bosne i Hercegovine. Međunarodna zajednica je imala priliku da prouči šta je Balkan i šta je Bosna i Hercegovina u okviru Balkana. Daytonskim sporazumom nije smjela načiniti takve greške – smatra Karavelić.

Naveo je kako je najveća vrijednost samog Daytona zaustavljanje sukoba, obzirom da je svima bilo dosta ratovanja.

– Ključna greška međunarodne zajednice jeste ta što je Daytonom dozvolila i omogućila da se priznaju ratna osvajanja puškom. Također bih istakao i davanje manjem bh. entitetu prostor i teritoriju kao i sve tri vrste vlasti na tom prostoru – ističe Karavelić.

Upozorava kako sigurnosna situacija u našoj zemlji nije nimalo dobra, te da ponovo ulazimo u jednu političko – sigurnosnu nestabilnost.

– Opravdan je strah kod građana zbog svega ovoga što radi manji bh. entitet. Nemoguće je ljude osloboditi od straha i nervoze, rane su još uvijek svježe. Ovo što radi politika manjeg bh. entiteta su veoma mali interesi obzirom kakve bi posljedice moglo ostaviti – naveo je.

Dodao je kako se ide ka ugrožavanju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, te da to treba da bude crvena linija iza koje nema druge crvene linije.

– Međunarodni subjekti često pomjeraju crvenu liniju. Postoji doza straha i obazrivosti, ali i potreba za raspoređivanjem NATO trupa. Ono što se govori je jedno, a ono što je u njihovim glavama je sasvim drugo i ide se ka tom cilju. Problem je u tome što ono u njihovim glavama izaziva opravdan strah kod ljudi. Potrebno je rasporediti dio međunarodnih snaga u Brčko, Banja Luku, Zvornik i Tuzlu – mišljenja je Karavelić.

Oglasio se bivši general i komandant ARBiH: “Tu sam!”

Jčer je u zgradi Predsjedništva održan sastanak generala ARBIH sa članovima Predsjedništva, Željkom komšićem i Šefikom Džaferovićem. Sastanku je u predsjedništvu prisustvovao i naš gost Karavelić, koji je kazao da se jasno stavlja na raspolaganje državi ukoliko dođe do eskalacije.

– Željeli smo porazgovarati o aktuelnostima rada ‘Udruženja generala’, ali i o trenutnoj političkoj situaciji Bosne i Hercegovine. Poenta je da ja kao jedan od aktera proteklog rata i svega onog što se dešavalo 92-95, da na neki način posjetimo Predsjedništvo i da se zahvalimo na informisanosti, te da pružimo podršku organima vlasti Bosne i Hercegovine. Želimo da istraju u političkoj borbi skupa sa međunarodnim subjektima u borbi za očuvanje ustavnog poretka BiH. Bosne i Hercegovine za kakvu sam se ja borio, a to je za građansku Bosnu i Hercegovinu i opet bih se borio, u to nema sumnje – kazao je Karavelić, piše Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79