General Vojske SAD-a: Nastavljamo pružati podršku jedinstvu BiH

Zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić primio je u ponedjeljak zapovjednika američkog Zapovjedništva za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR) generalmajora Davida Tabora, koji boravi u posjeti BiH.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnostima, težišnim aktivnostima i operacijama Oružanih snaga BiH u zemlji i inostranstvu, saradnji OS BiH i OS SAD-a, s posebnim osvrtom na uspostavljanje Medijskog informativnog centra (MIC) Oružanih snaga BiH. Razgovarano je i o unapređenju koncepta civilno-vojne saradnje.

Generalmajor Ivica Jerkić (Foto: T. S./Klix.ba)
Generalmajor Ivica Jerkić (Foto: T. S./Klix.ba)

General Jerkić je naglasio značaj Sjedinjenih Američkih Država kao strateškog partnera kako Oružanih snaga BiH tako i Bosne i Hercegovine u cijelini. Saradnja sa SAD-om može se nastaviti uspješno i u budućnosti, a kroz realizaciju mnogih projekata i aktivnosti koji donose korist objema stranama, zaključeno je na sastanku.

“Rješavanje složenih problema zahtijeva timski rad i potporu prijatelja, a to je razlog zašto će SAD, kao saveznik u NATO-u, nastaviti jačati partnerstvo Bosne i Hercegovine s NATO-om”, izjavio je tim povodom general Tabor.

Odgovarajući na novinarski upit o tome u kojoj mjeri na saradnju OS dviju država utječe najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će entitet RS formirati vlastitu vojsku, američki general je poručio kako SAD nastavljaju pružati podršku integritetu Bosne i Hercegovine piše Klix.

“SAD i moje snage kao NATO-saveznik nastavljaju da pružaju podršku jedinstvu Bosne i Hercegovine i nastavit će ovoj državi da pružaju podršku u održavanju stabilnosti i sigurnosti kao i do sada”, bio je izričit general Tabor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79