Generalni štrajk: Alarmantno stanje u Domu zdravlja Odžak

U odžačkom Domu zdravlja, nakon prošlotjednog štrajka upozorenja, zdravstveni djelatnici su danas stupili u generalni štrajk. Mnoštvo je problema koji su doveli djelatnike do ove odluke, a jedan o glavnih je taj što je Domu zdravlja već neko vrijeme blokiran račun.

Djelatnicima se nisu uplaćivali doprinosi, pa dugovanje za doprinose iznose oko 600.000,00 KM, a za svibanj mjesec im nisu isplaćene ni plaće. Dom zdravlja Odžak ima i druga dugovanja koja sveukupno dosežu cifru od oko 2 miliona KM.

Piše: Matias Zečević

Bez obzira što je stanje u Domu zdravlja ovako, Općina Odžak je iz svog proračuna izdvojila okruglih 0,00 KM, što je kršenje Županijskog zakona, koji nalaže da bi Općina godišnje trebala izdvajati iz svog proračuna oko 250.000,00 KM, odnosno 5% od troškova Doma zdravlja iz prethodne godine.

Ravnatelj Doma zdravlja, Ivan Ivić, za medije danas nije htio komentirati cjelokupnu situaciju, nego je kazao kako će u narednim danima dati izjavu.

Asmer Kršić, predsjednik osnovne organizacije nezavisnog sindikata radnika u Domu zdravlja Odžak, kazao je kako ova priča traje još od 2014. godine.

„Svake godine smo slali relevantne dopise nadležnima i uvijek smo na kraju podvlačili da ćemo poduzeti ovakve korake. Ovo nije prvi put da je račun blokiran. Sada osim što nemamo plaću i što nam doprinosi nisu uplaćivani, više ne možemo ni nabavljati lijekove i potrošni materijal. Automobilu s kojim je patronažna sestra obilazila naše pacijente u kućnoj posjeti, istekla je registracija, tako da više ni to nemamo.“ ističe dr. Kršić

Predsjednik nezavisnog sindikata radnika ističe kako su u odluci o štrajku tražili jasne odgovore, a to su: Uplata zaostalih doprinosa, deblokada računa Doma zdravlja, uplata zaostale plaće, poboljšanje uvjeta rada. Također je navedeno kako manjka radnika u ovom izazovnom vremenu pandemije, te se navodi kako djelatnici nemaju pravo na učestalo testiranje, nego se mogu testirati samo onda kada pokazuju neke simptome.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Liječnik pulmolog dr. Mirza Omerbašić kaže kako je do generalnog štrajka došlo jer su se dugi niz godina problemi stavljali pod tepih.

„U vrijeme pandemije bili smo u izrazito nepovoljnoj situaciji. Dom zdravlja Odžak je jedina zdravstvena ustanova koja je u proteklih godinu dana izgubila trinaest djelatnika. Neki od njih su otišli u mirovinu, neku su svojevoljno napustili a neki su dobili otkaz. Umjesto njih nitko novi nije došao, a uvelike su povećane potrebne za novim osobljem zbog povećanog obima posla.“ kaže dr. Omerbašić

„Stvara se vrlo ruža atmosfera i osjećaj nesigurnosti među medicinskim djelatnicima. Mladi čovjek koji dođe ovdje raditi i ne prima redovito svoju plaću, naravno da neće ostati ovdje. Masa je ovdje problema koji se samo nižu jedan na drugi.“ ističe dr. Mirza, te dodaje kako treba zajedno postaviti cilj s vladajućom strukturom te uraditi sve kako bi imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Kako je započeo generalni štrajk i drugi problemi su isplivali na površinu. Vozila hitne pomoći su u vrlo lošem stanju, a namještaj u samom Domu zdravlju je dotrajao. Podovi su na nekim mjestima popucali, a stropovi prokišnjavaju.

Nedžad Muratović, djelatnik hitne medicinske službe u Odžaku, nabrajajući sve probleme kaže kako se ipak nada da će biti bolje.

„Ovim štrajkom želimo riješiti sve probleme. Želimo kada dolazimo na posao mislimo samo o dobrobiti pacijenata a ne o tome hoćemo li imati plaću i hoćemo li imati hitnu koja je u mogućnosti otići negdje po pacijenta.“ kaže medicinski tehničar Nedžad Muratović.

Medicinskim djelatnicima petnaest minuta prije podne, podršku su došli dati i brojni građani, koji su mišljenja da se priprema zatvaranje doma zdravlja u Odžaku, te da će i to kao i mnoge druge ustanove preseliti u Orašje.

Umirovljena prosvjetna djelatnica Dževida Porobić također je došla dati podršku zdravstvenim djelatnicima bez obzira na visoku temperaturu.

„Odžak koji postaje sve stariji i stariji grad, da ostane bez usluga Doma zdravlja? Onda je stvarno sve propalo, a i onako smo propali“ kaže profesorica Dževida.

Ona se također osvrnula na priče o tzv. Županijskom Domu zdravlja u Orašju te kaže da se ona ne planira iseljavati iz svog dijela Posavina te cijelu tu priču naziva prestrašnom.

„Nije mi jasno kakva bolesna glava može tako nešto smisliti, a uvijek su neki interesi u pitanju“ te zaključuje razgovor riječima „Vrag ih odnio, i interese i politiku“.

Na vrhu Doma zdravlja djelatnici su istaknuli natpis „Generalni štrajk“ te „Ne ukidanju Doma zdravlja“. Od političkih predstavnika nitko im se ni danas nije obratio. Medicinski djelatnici ističu da im jako žao zbog toga što pacijenti trpe, no oni jednostavno više nemaju drugog načina da se izbore za svoja prava.

U periodu trajanja generalnog štrajka na preglede se primaju samo hitni slučajevi piše Dnevnik

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79