Generalni štrajk u Rudniku Kreka Tuzla

Rudari Rudnika uglja Kreka iz Tuzle od jutros su u generalnom štajku zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora za radnike u oblasti rudarstva. Njima, kako ističe predsjednik Sindikata Zuhdija Tokić, nisu isplaćene plate, a ne poštuju se ni druge odredbe Kolektivnog ugovora.

Zahtjevi Sindikata Rudnika uglja Kreka dostavljeni su „Elektroprivredi BiH“ u čijem koncernu i posluju, a u štrajku ostaju sve dok se ne ispuni ono što traže.

Kreka je najveći rudnik u sastavu koncerna po broju radnika, ali i ostvarenoj proizvodnji. U proteklom periodu smo apelovali, tražili i molili da nam se obezbijede minimalni uslovi kako bi rudar mogao da u humanim uslovima ostvari proizvodni rezultat. Nismo naišli na takav odgovor, radnici se nerviraju svakog 25. u mjesecu jer nema plaće – kazao je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja Kreka Zuhdija Tokić.

Predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić ističe kako su sindikalni predstavnici bili izloženi velikom političkom pritisku i politika se, ističe on, na prljav način počela poigravati sa ovom časnom profesijom piše TIA


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79