Genetičarka Šejla Goletić upozorava: Četvrti val pandemije je neizbježan

U Federaciju BiH do sada je ukupno stiglo 275.057 doza vakcina protiv Covid-19, prvom dozom vakcinisano je 138.155 osoba, dok ih je obje doze vakcine primilo 63.760. Prema posljednjim informacijama, Zavod za javno zdravstvo FBiH još čeka da proizvođač iz Kine potpiše ugovor za kupovinu 500.000 doza Sinopharma. A u RS do sada je ukupno dostavljeno 340.370 doza vakcina.

– Zdravstvenim ustanovama je isporučeno oko 150.800 prvih i oko 71.300 drugih doza. Isporuku vakcina koje se nabavljaju direktnim putem očekujemo do kraja mjeseca, rečeno nam je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta, kaže da je tamo do sada stiglo oko 11.000 doza vakcina.

– Očekujemo da veledrogerija sa kojom smo potpisali ugovor o direktnoj nabavci javi termin isporuke, a priželjkujemo da do kraja mjeseca dobijemo i termin i vakcine. Riječ je o 20.000 doza vakcina Sinopharm, objašnjava Šadić.

Resorno odjeljenje u distriktu imenovalo je tim za pripremu odgovora u slučaju pojave četvrtog vala pandemije koronavirusa, a trenutnom odlukom procesi liječenja su, uslovno, vraćeni u normalno stanje.

Genetičarka Šejla Goletić ističe da je pojava četvrtog vala neizbježna, s obzirom na to da virus konstantno evoluira, da su epidemiološke mjere ublažene, a da godišnji odmori počinju, piše Oslobođenje.

– Teško je reći kada će se tačno desiti četvrti val u BiH, ali je sasvim sigurno da će njegov intenzitet ovisiti o stepenu vakcinisanosti stanovništva, objašnjava nam Goletić.
U BiH je, inače, jučer registrovano devet novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je šest osoba.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79