“Genijalna” izjava Tegeltije: Što su Sarajevu Ilidža i Vogošća, to su Banja Luci dakle Laktaši i Čelinac

“Genijalna” izjava Tegeltije: Što su Sarajevu Ilidža i Vogošća, to su Banja Luci dakle Laktaši i Čelinac


Milan Tegeltija, neostvareni diplomata, poznatiji kao savjetnik Milorada Dodika, nedavno je iznio briljantnu tezu: Banja Luka i Sarajevo su, zapravo, gradovi iste veličine!Da, dobro ste pročitali. Tegeltija, nekadašnji predsjednik VSTV-a, usporedio je broj birača u ova dva grada i došao do zaključka koji će promijeniti sve što smo dosad znali o demografiji.

„Ono što je Sarajevu Ilidža i Vogošća, to su Banjoj Luci Laktaši i Čelinac,“ ponosno je izjavio Tegeltija. U njegovoj geografsko-matematičkoj viziji, udaljenost od nekoliko kilometara između ovih mjesta čini ih gotovo identičnim. Dakle, ako ste mislili da je Manjača “seosko područje” koje nema mnogo veze s gradskim životom, razmislite ponovno. Tegeltija je objasnio kako „faktički ne utiče mnogo na konačne brojke“, što nas sve uvjerava da smo pogrešno shvaćali geografiju cijelo ovo vrijeme.

„Ilidža i Vogošća su udaljene oko 8 i 10 kilometara od Sarajeva, a Laktaši i Čelinac su oko 15 kilometara od Banje Luke,“ nastavio je Tegeltija. Naravno, ovaj mali detalj, poput broja stanovnika, nenaseljenih područja ili činjenice da Laktaši imaju više livada nego gradskih ulica, nije važno. Važno je da su povezani.

“Poenta je da je identično naseljen ili nenaseljen kao prostor između Laktaša i Banjaluke. Dakle, kako rekoh, što su Sarajevu Vogošća i Ilidža, to su Banjoj Luci Laktaši i Čelinac. Mislim sve to u svrhu komparacije” kazao je Tegeltija.

Jedan od odgovora na ovu genijalnu logiku bio je: „Gdje će se porediti Ilidža i Laktaši? Bog ti pomogao.“ Međutim, za Tegeltiju to nije prepreka. Jer, u njegovom svijetu, Banja Luka je „jedna urbana cjelina“ i bez Laktaša, dok Sarajevo bez Ilidže izgleda kao čovjek bez noge.

U međuvremenu, dok Tegeltija balansira ove sjajne geografske jednadžbe, stvarnost se ne da tako lako preoblikovati. Grad Sarajevo ima više od 400.000 stanovnika, dok Banja Luka, prema zadnjim procjenama, broji oko 185.000.

I dok bh. entitet RS bilježi pad stanovništva, Tegeltijin šef, Milorad Dodik, ne gubi tempo. A za egzodus iz zemlje možemo zahvaliti domaćim političarima, uključujući Tegeltijinog gazdu, koji je već 15 godina na vlasti, piše Slobodna Bosna.

Čak je i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji suvereno vlada Hercegovinom već gotovo dva desetljeća, nedavno priznao da BiH danas ima manje od 3 miliona stanovnika.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija