Genijalna Sarajka: Pionirski poduhvat Benjamine Karić, najmlađeg doktora pravnih nauka u BiH (VIDEO)

Ovo nesvakidašnje naučno štivo donosi različite segmente izuzetno interesantnog instituta, uključujući lingvističku analizu termina pretium (cijena) i njegovih osnovnih obilježja, ali i pojave kao što je inflacija u klasičnom Rimu.

Svojevrstan kuriozitet predstavlja i činjenica da se radi o pionirskom poduhvatu – prvoj knjizi na prostoru jugoistočne Evrope posvećenoj spomenutoj tematici, a štampanoj na bosanskom jeziku.

Autorica knjige Benjamina Karić za Fenu pojašnjava kako su se kolege bavile kupoprodajom u rimskom pravu, ali da se konkretno cijenom (pretium) niko nije bavio.

– Iako se radi o klasičnom rimskom pravu, tema je i danas itekako aktuelna zato što su brojna rješenja o kojima sam govorila u samoj knjizi već recipirana u savremenom pravu, a mnoga mogu biti i danas zvijezda-vodilja pravnicima, odnosno zakonodavcu koji želi da inovira postojeće zakonodavstvo – kazala je Karić.

Istovremeno, istaknula je kako klasično rimsko pravo predstavlja zlatni period pravne historije, izražavajući očekivanje da bi knjiga mogla biti interesantna ne samo pravnicima-teoretičarima nego da će pobuditi interes i kod pravnika-praktičara, kao i romanista, lingvista i historičara, ali i ekonomista, s obzirom na to da tematika zadire i u sferu ekonomske historije.

Referirajući se na motive, autorica knjige „Pretium – cijena u klasičnom rimskom pravu“ navodi kako je za nju kompleksnost klasičnog rimskog prava bio svojevrstan izazov, uz činjenicu da se radi o oblasti nedovoljno istraženoj u Bosni i Hercegovini i šire.

Kako je kazala, specifičnost analiziranog izdanja je i u činjenici da bavljenje tom tematikom podrazumijeva dobro poznavanje latinskog i starogrčkog jezika te prevođenje izvorne građe.

Prema riječima autorice, sadržaj knjige svjedoči o tome koliko je rimska jurisprudencija detaljno analizirala različite segmente koji se naizgled doimaju veoma usko, tretirajući tako cijenu kao institut. Autorica elaborira detaljno različite pravne probleme u pogledu njene određenosti, visine i izraženosti u novcu te pravičnosti… uključujući najrazličitije pravne kontroverze iz razdoblja klasičnog Rima.

Recenzenti knjige su eminentni profesori univerziteta u Sarajevu, Beogradu i Splitu, a autor predgovora je prof. dr. Samir Aličić, koji djelo percipira kao romanističku monografiju koja tretira koncept cijene u rimskom klasičnom pravu.

Autorica knjige Benjamina Karić rođena je 1991. godine u Sarajevu. Doktorirala je 2018. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici na Katedri za historiju države i prava i najmlađi je doktor pravnih nauka u BiH i prvi poslijeratni doktor klasičnog rimskog prava. Autorica je više publikacija i knjiga te članaka, prijevoda i prikaza. Zaposlena je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku u zvanju docenta na Historijsko-pravnoj katedri.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79