Genjac: SDA nikome ne prijeti, republika BiH je legitiman cilj

Programska deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) zagovara legitiman cilj, reformu Ustava BiH s ciljem osiguranja ravnopravnosti za sve građane BiH kroz punu implementaciju Evropske konvencije o ljudskim pravima. To je na koncu i obaveza svih u BiH, a na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava i mišljenja Evropske komisije o podnesenom zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Kaže se ovo, između ostalog, u pismu koje je generalni sekretar SDA Halid Genjac uputio ambasadorima država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH.

Genjac se obratio ambasadorima zbog, kako je naveo, propagandne kampanje pokrenute proteklih dana iz RS i Srbije, a povodom programske deklaracije, koju je SDA usvojila na Kongresu prošle subote.

– Cilj takve propagande i političkog pritiska je da se zamjenom teza SDA optuži za ono što rade upravo političke snage koji nas optužuju za antidejtonsko djelovanje – naveo je Genjac.

On ističe da SDA nikome ne prijeti, da nema namjeru kršiti Ustav BiH, niti misli do legitimnog cilja, a to je republika BiH, država ravnopravnih građana, doći jednostranim i nelegalnim potezima.

Ako odustanemo od zakonskih obaveza po pitanju ANP-a, to bi značilo da se zakoni i odluke institucija u ovoj zemlji ne moraju poštovati

Podsjeća kako Ustav nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina u Parlamentu BiH.

– Jedini način za promjenu uređenja BiH je, dakle, politički dijalog i konsenzus predstavnika svih naroda i građana, kako je to i navedeno u preambuli deklaracije. SDA ostaje čvrsto posvećena poštivanju postojećeg Ustava i zakona sve dok konsenzusom ne dođe do njihovih izmjena. To smo pokazali i u proteklom periodu našom principijelnom opredijeljenošću za poštivanje vladavine prava – pojašnjava Genjac.

Prema njegovim riječima, upravo poštivanje Ustava i zakona predstavlja temelj pozicije SDA.

– Ukoliko bismo odustali od zakonskih obaveza po pitanju ANP-a, to bi značilo da se zakoni i odluke institucija u ovoj zemlji ne moraju poštovati ili da se mogu poštovati selektivno, onako kako kome odgovara. Uslijedila bi potpuna destabilizacija i slobodno se može reći anarhija, jer bismo na koncu imali formirane institucije vlasti čije bi odluke ubuduće bile neobavezujuće – tvrdi.

On zato upozorava da suprotno opredijeljenosti SDA za poštivanje Ustava i zakona, političke snage predvođene predsjednikom SNSD-a, koje već duže od deceniju uporno i sistematično podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

– Još od propasti ”aprilskog paketa” ustavnih reformi Milorad Dodik, u koordinaciji sa centrima moći izvan BiH, intenzivira separatističku politiku koja prijeti potkopavanjem mira i stabilnosti, ne samo u BiH nego i u cijeloj regiji. Već duže od deceniju Dodik na dnevnoj bazi vrijeđa državu BiH, nazivajući je propalom, nemogućom, truhlom, prijeti referendumima o otcjepljenju, javno zagovara pripajanje entiteta RS Srbiji. Pokušava volju entiteta nametnuti državi u oblastima za koje država ima isključivu nadležnost. Istovremeno Bošnjacima uskraćuje Ustavom zagarantirano pravo na bosanski jezik i vrijeđa bošnjačke povratnike nazivajući ih “okupatorima Podrinja” – navodi.

Nakon 7. kongresa, održanog u subotu, ne stišavaju se reakcije Foto: (Avaz)

Genjac ističe kako Dodikovih uvreda nisu pošteđeni ni visoki predstavnik, kao ni ambasadori (SAD, Njemačka…).

– Uz sve to, Dodik konstantno negira genocid i presude međunarodnih sudova, dodjeljuje odlikovanja presuđenim ratnim zločincima. Po jednom od njih Radovanu Karadžiću nazvan je studentski dom na Palama. Sada ponovo prijeti jednostranim vraćanjem nadležnosti države na entitete i atakom na Oružane snage BiH, Upravu za indirektno oporezivanje i pravosudne institucije. Vrijeme je da se navedeno prestane tretirati kao pojedinačni, nepovezani incidenti, nego kao sistematsko provođenje ranije utvrđenih politika, očigledno koordiniranih s centrima izvan BiH – upozorava Genjac.

Kada je Dejtonski sporazum zaista i narušavan jednostranim postupcima, iz RS iz Srbije izostaju reakcije i osude

On je, također, naveo da je na 5. saboru SNSD-a 2015. usvojena deklaracija, u kojoj je kao cilj proklamirano otcjepljenje bh. entiteta RS. Podsjetio je i na deklaraciju srbijanske Srpske napredne stranke (SNS) iz 2013., u kojoj je kao cilj navedeno pripajanje bh. entiteta RS susjednoj Republici Srbiji.

– Želim vam skrenuti pažnju i na indikativne reakcije iz Republike Srbije, koja je kao zaraćena strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zvaničnici Srbije neodmjereno reagiraju na deklaraciju SDA i navodno ugrožavanje Dejtonskog sporazuma. Istovremeno, u slučajevima kada je Dejtonski mirovni sporazum zaista i narušavan jednostranim postupcima iz entiteta RS, na koje već godinama upozorava i PIC, iz Srbije izostaju reakcije i osude. Naprotiv, vrlo često se politika Milorada Dodika direktno ili prešutno odobrava i daje joj se podrška – ističe Genjac za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79