Genocid prirode: Da li se otvara nelegalno kamenolom kod Bugojna?

Genocid prirode: Da li se otvara nelegalno kamenolom kod Bugojna?


GENOCID PRIRODE

Dobro ste pročitali i to postoji, u pokušaju koji se mora zaustaviti u startu..

Piše: Branka Subašić

Pokretanjem kamenoloma s nelegalnom dozvolom, (bez javne rasprave i suglasnosti mještana ) jedan km od centra Poriča, nedaleko Bugojna, bilo bi uništeno 24 duluma šume, imovina detonacijama, ugroženo zdravlje ljudi prašinom, uništeni usjevi,… čime bi posljedice ove ekološke katastrofe bile nesagledive.

Poriče je prirodni fenomen zračne banje (visoke koncentracije ozona i negativnih jona), koja se spušta niz Koprivnicu, koritom rijeke Poričnice, koji je uveliko bio prepoznao i predsjednik Tito, koji je na Koprivnici (u ovome zelenom raju) imao dvije čuvene vile.

Dokle može ići ljudsko zlo, ludost i devastiranje prirode?
Dokle nadležni mogu raditi ovakve katastrofe???
Dokle???

POGLEDAJ GALERIJU

Puna podrška POKRETU za zaustavljanje ovog kriminala, nasilja nad ljudima i prirodom!!!

Sačuvajmo ovo blago i generacijama što dolaze!!!

Rijeka Poričnica je po ispitivanjima koja su vršena prije dvije godine a po uzorku uzetom odmah iznad Poriča, Bašića mlina, bila pitka voda. Izgradnjom azila koji je nepropisno izgrađen Poričnica je zagađena.

Azil ne bi smio biti neposredno uz rijeku i morao bi imati propisne septičke jame za pseći izmet koje opet u ovom slučaju blizine rijeke i ne bi nešto pomogle. Klaonički otpad koji se u velikim količinama dovozi kao hrana tim psima koji nisu navikli na tu hranu predstavlja dodatno zagađenje pogotovo u ovim vrelim danima. Koliko je pasa u ograđenom prostoru toliko je i vani koji se kupaju u rijeci ili šetaju magistralom što je opet problem za vozače.

Mnogi ti psi odmetnuti u čopore lutaju šumom a koji su postali agresivni i koji kao takvi predstavljaju opasnost i za šetače i za berače šumskog bilja. Azil predstavlja problem jer se nalazi u ne decenijskom nego u stoljetnom lovnom području Koprivnica. Neko je da bi zaštitio te pse doveo ih u stanište divljači ugrozivši tu divljač u njihovoj vlastitoj kući. Ugrožen je pomladak divljači, mladunci kojima se ti psi koji lutaju šumom hrane. Ugrožene su bremenite ženke zbog napada i bježanja od tih pasa. Azil je prijeko potreban Bugojnu ali ne na ovom mjestu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija