Geoffrey Nice o slučaju “Dobrovoljačka”: Čudna je optužnica nakon toliko vremena

Bivši tužilac Haškog tribunala Geoffrey Nice, koji je vodio postupak protiv balkanskog kasapina Slobodana Miloševića, komentirajući za „Avaz“ podizanje optužnice u predmetu „Dobrovoljačka“, kazao je kako je to, najblaže rečeno, iznenađujuće.

Tužilaštvo BiH je nakon 30 godina podiglo, a Sud BiH potvrdio optužnicu kojom se deset visokih političkih, vojnih i policijskih službenika tereti za ratne zločine, navodno počinjene tokom napada na vojnu kolonu JNA 3. maja 1992. godine.

Podsjećamo, za navodni zločin optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Za sada je nejasno koji su to novi dokazi Tužilaštva, ako se zna da je Haški sud utvrdio da je napad na kolonu bio legitiman vojni cilj.

– Odluka tužioca da podigne optužnicu mogla bi izložiti neke ili sve imenovane u slučaju „Dobrovoljačka“ obliku „dvostruke opasnosti“. Ali ima li to pravno dejstvo u vašem pravnom sistemu, to je pitanje za lokalne advokate, a ne za mene. Čini se krajnje čudnim podizati ovu optužnicu nakon toliko vremena, a da neki novi, ključni dokazi iznenada ne postanu dostupni. Jesu li? Ja ne znam da jesu.

U vašoj zemlji često postoji osjećaj da politika i pravo nisu toliko odvojeni jedno od drugog koliko bi trebali biti. Nemoguće je ne primijetiti kako se čini da sadašnja odluka služi srpskom interesu koji nije uspio da se realizira u Velikoj Britaniji, a i drugdje, uprkos obimnim pravnim argumentima Srbije – naveo je Nice.

Bivši haški tužilac istakao je i to da je od esencijalnog značaja formirati mišljenja bazirana na dokazima.

– Zato se i radujem što ću saznati više o tome kako tužilac opravdava odluku u svjetlu duge historije događaja koji se smatraju zakonitim ili nije dokazano da su nezakoniti na drugim sudovima – zaključuje Nice.

Nice kaže kako u posljednje vrijeme najviše informacija sazna iz medija i naslova koje pročita.

– Veoma sam zauzet drugim stvarima, ali očekujte da ćemo u julu to nadoknaditi u Sarajevu – rekao je Nice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79