George Soros: ‘Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara bila je početak trećeg svjetskog rata’

Putin ima jedan izobličeni koncept uloge Rusije u svijetu. Čini se da vjeruje da ruski narod treba cara kojega će slijepo slijediti, kaže Soros, koji smatra da će Putinova vizija unakaziti ‘rusku dušu’.

Iznenadilo me je što je Xi Putinu dao ‘prazan ček’ da umaršira u Ukrajinu i uvuče zemlju u rat, rekao je George Soros (91) za austrijski Der Standard. Američki milijarder, koji je porijeklom iz Mađarske, podsjetio je javnost da su se ruski predsjednik Vladimir Putin (69) i kineski predsjednik Xi Jinping (68) susreli svega 20 dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu. Iz tog susreta ‘proizašao’ je dokument od 5000 riječi o partnerstvu između te dvije zemlje.

– Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara bila je početak trećeg svjetskog rata koji ima potencijal uništiti našu civilizaciju – dodao je Soros, poznat kao jedan od onih koji desetljećima ne podnosi Putina.

Sorosevu zakladu ‘Otvoreno društvo’ je Putin 2015. okarakterizirao kao ‘prijetnju ustavnim temeljima Ruske Federacije i državne sigurnosti’ pa je toj organizaciji zabranio rad na području Rusije. Tri godine kasnije, zbog toga što je Putin bio blizak s Viktorom Orbánom, Soros je urede iz Budimpešte morao preselilti u Berlin.

Soros za Putina kaže da je to čovjek koji će uskoro napuniti 70 godina i invaziju na Ukrajinu vidi kao posljednji trenutak za upisati se u rusku povijest.

– On ima jedan izobličeni koncept uloge Rusije u svijetu. Čini se da vjeruje da ruski narod treba cara kojega će slijepo slijediti – tvrdi George, koji smatra da će Putinova vizija unakaziti ‘rusku dušu’. Soros se prisjetio i svog djetinjstva, vremena kada je imao 14 godina.

– Kao dijete sam puno puta sreo ruske vojnike kad su ovi 1945. zauzeli Mađarsku. Iz tih susreta naučio sam da su to ljudi koji će s vama podijeliti svoj zadnji komad kruha kad ih to zamolite. A Putin? Dakle, čovjek koji je onomad samljeo Grozny, koji sad time prijeti Kijevu, nekoć ‘lukavi KGB-ovac’, koji se ‘u posljednje vrijeme promijenio’, kao da je razvio fiksnu ideju i izgubio doticaj sa stvarnosti – zaključio je. Pri kraju svog komentara, Soros se ponovno dotaknuo kineskog Xija.

– U međuvremenu se čini da je i Xi postao svjestan da je Putin postao nepredvidiv – napisao je i podsjetio da je 8. marta Xi nazvao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza pa bi im rekao da podupire njihove mirovne napore.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79