GIK Bijeljina: Nema uslova za sprovođenje izbora zbog bizarnog razloga

Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljina je saopštila da nema nužne uslove za sprovođenje lokalnih izbora 2024. godine.

Prema njihovim riječima, problem se pojavio zbog ograničenog pristupa Centru za birački spisak.

U obavještenju upućenom Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i javnosti, GIK Bijeljina je naglasio da od 2022. godine nemaju pristup Centru za birački spisak, nakon što je gradonačelnik rasporedio službenika zaduženog za Centar na drugo radno mjesto. Ovaj službenik je prošao potrebnu obuku i imao pristupnu šifru.

“Ova izborna komisija od 2022. godine nema pristup Centru za birački spisak,” naveli su iz GIK-a.

Ističući da su se više puta obraćali CIK-u, iz GIK-a su zatražili da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi Izbornoj komisiji u Bijeljini bili obezbijeđeni barem osnovni uslovi za sprovođenje lokalnih izbora 2024. godine.

GIK Bijeljina nije mogao izvršiti pridruživanje nepridruženih birača putem aplikacije za pasivnu registraciju birača u skladu sa zahtjevom CIK-a, a rok za to bio je 13. maj.

“Podsjetili ste nas da je izborni period počeo, da su rokovi kratki i da se svakodnevno vrši pridruživanje, a mi smo vas obavijestili još prošle godine kako ne bismo došli u situaciju da ova izborna komisija ne može sprovesti lokalne izbore,” navedeno je u saopštenju GIK-a Bijeljina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79