Gipsara vrijedna 50 miliona eura još uvijek samo na papiru

Po ugovoru o gradnji potpisanom u februaru 2022. godine, proizvodnja rigips ploča trebala je već započeti, ali u stvarnosti, projekt se još uvijek nalazi u ranoj fazi razvoja i zasad postoji samo na papiru.

Planirano je da se 29. aprila otvore ponude, nakon čega će se odabrati licencirana kuća koja ima dva mjeseca za pripremu tražene dokumentacije.

“Planirani kompleks gradit će se na parceli od oko 18 hektara, a okvirna bruto građevinska površina planiranih objekata je oko 60.000 kvadratnih metara”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

“Nema određenog datuma ni roka. Ništa nije fiksirano datumom, nismo išli na to da ih ograničimo”, kazao je jednom prilikom za CAPITAL ministar Petar Đokić, koji je zaboravio što je rečeno prilikom potpisivanja ugovora.

Kompanija BNBM Eastern Europe trebala bi graditi gipsaru, u kojoj RiTE „Ugljevik“ ima udio od deset posto, dok većinski udio pripada kineskoj firmi BNBM.

Osnovna sirovina dolazit će iz termoelektrane, gdje nakon procesa odsumporavanja ostaje velika količina neiskorištenog gipsa.

Ugovorom su zajedničkoj firmi, u kojoj Kinezi imaju dominantno učešće, zagarantirane količine uglja i gipsa za period od 18 godina. U suprotnom, RiTE „Ugljevik“ će biti prinuđen plaćati penale.

Konkretno, fabrika će godišnje moći računati na 70.000 tona uglja i 250.000 tona gipsa.

RiTE ima obavezu da uvijek posjeduje zalihe gipsa iznad kritične razine, odnosno više od 6.000 tona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79