Gladna usta neće nahraniti Dodikov kredit

Požalio se ovih dana lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da nakon korone nije povratio 50 posto kondicije. Umorio se Dodik, a zamor materijala se osjeti i na budžetu RS-a koji sve teže podnosi sociopatsku težnju za samostalnosti iza koje se krije potreba za prikrivanjem nesposobnosti i kriminala suverenog vladara manjim bh. entitetom.

Osjetili su to ovih dana sportski klubovi i mladi ljudi za koje u budžetu iako su planirana nema skromnih 370.000 maraka. Osjetit će to i druge kategorije stanovništva u RS-u jer njihov budžet nikada i nije bio namijenjen njima. Valja u narednih 5 godina vratiti 140 miliona KM kamate za „istorijski kredit“ u iznosu od 300 miliona eura koji je RS osigurala preko Londonske berze.

Skup je to kredit, zna to i Milorad Dodik koji ne gubi dah samo zbog posljedica korone, već i zbog paničnog straha da će na naplatu konačno stići svi aferimi koje je njegova vlast proizvela tokom svoje vladavine. Oteo je SNSD sa svojim partnerima 140 miliona maraka građanskog novca da bi pokrio budžetske rupe. Nije vlasti u RS palo na pamet da se odreknu aviona i helikoptera, ne moraju sve dok se narod hrani pričom o RS-u odvojenom od BiH. Ko zna možda te letjelice dobro dođu za bijeg od onog što ih čeka.

Skup je „Istorijski kredit“ zbog kojeg je ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson pozvao građane RS-a da traže odgovornost vlasti. Ekonomski za RS je bilo povoljnije da gura novi aranžman sa MMF-om iza kojeg mora stajati država. Rušeći nju, Dodik bi ipak mogao srušiti sebe. Državna i vlast u FBiH su realno još uvijek daleko od očaja koji se pojavio kasama RS-a.

Nije RS na Londonskoj berzi dokazao kredibilitet i ugled RS-a, već nasuprot. RS se ponaša poput očajnika koji traži novac od kamatara. Nisu se obveznice RS-a kupovale na Londonskoj berzi jer vrijede, kupovali su ih lihvari koje nije briga što će djeca dužnika gladovati dok se dug ne vrati.

Londonska berza je realno oslikala RS i novac im plasirala po nepovoljnim uvjetima, lošijim mnogo od onih po kojima se recimo vlast u FBiH zaduživala kod komercijalnih banaka. Na loš imidž RS-a utiču i sankcije SAD-a uvedene Miloradu Dodiku, ali i korupcija zbog koje je na crnoj listi Nikola Špirić. Kredit je poskupila i Dodikova priča o mirnom razlazu jer je procjena Londonske berze da bi to moglo izazvati tenzije i smanjiti sposobnost RS-a da vraća dug za obveznice.

Zaduživanje RS-a na ovaj način sve više podsjeća na prijeratno plaćanje čekovima koji su stvarali lažni osjećaj sigurnosti. Ustvari, gore se stvari sada dešavaju, čekove je jela inflacija i ceh je platila država. Ovog puta država bi mogla ostati neokrznuta, a ceh će za RS platiti njeni građani. A Dodik, on bi mogao odletjeti, opet novcem građana piše Patria.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79