Gladno 128.000 djece

Oko 100.000 djece ugroženo je porodičnom situacijom, a oko 40.000 mališana živi u porodicama koje nemaju nikakve uvjete za život.

Strašno: 128.000 djece u BiH je gladno, bez odjeće, obuće, obrazovanja, tuđe njege… Oko 100.000 djece ugroženo je porodičnom situacijom, a oko 40.000 mališana živi u porodicama koje nemaju nikakve uvjete za život.

Javne kuhinje

Ovo su zvanični podaci Agencije za statistiku BiH. Da je situacija užasna, upozoravaju i  socijalni radnici i humanitarne organizacije, koji kažu da mnoga djeca ne dobivaju nikakvu  pomoći i nisu uključena ni u jednu statistiku niti istraživanje.

Koliko djece u BiH na spavanje ode gladno, najbolje znaju u dječijim javnim kuhinjama, u kojima su svaki dan redovi za bilo kakav obrok.

– Od prošle godine broj korisnika naše kuhinje se udvostručio. Imamo oko 1.000 korisnika, a od toga je 200 djece do 15 godina starosti. Djeci su najpotrebniji obrok, pelene, bejbi hrana, odjeća i obuća. U najtežoj su situaciji porodice s više djece – kazala nam je Nataša Bjelobrk iz banjalučkog udruženja „Mozaik prijateljstva“ prenosi Avaz.

Bašić: Donijeti strategiju - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Bašić: Donijeti strategiju

Djeca s kanticama u ruci, koja čekaju na hranu, svakodnevno se mogu vidjeti i ispred Dječije narodne kuhinje u Lukavcu. Obrok iz ove javne kuhinje trenutno dobiva oko 220 mališana i njihovih roditelja.

Nemaju sredstava

Amir Bašić, koordinator programa u „Save the Childrenu“, smatra da bi, prije svega, država hitno morala donijeti strategiju za suzbijanje siromaštva.

– Nije dovoljno samo povećati dječiji doplatak. Vidimo da to ne rješava problem siromaštva, već stvara ovisnike o socijalnoj pomoći. Postavlja se i pitanje koliko je djece od ovih 128.000 s ruralnih područja gdje nema centara za socijalni rad, nevladinih organizacija… Naši centri za socijalni rad nemaju ni dovoljno ljudi ni sredstava da pomažu djeci koja žive izvan većih urbanih centara – rekao je Bašić.

Pravno nevidljivi

– Veliki broj romske djece pravno je nevidljiv i nema ih u ovim statistikama. Mnogi se ne rađaju u porodilištima, ne prijavljuju se. Nažalost, kasnije se povezuju s trgovinom ljudima – kaže Amir Bašić.

 

(FOTO) Prodavačice ganjale lopova: Kada su ga uhvatili iz džepova njegova kaputa počeli ispadati…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments